Mit rejteget még mindig a Kormányhivatal az Illatos úton?

Hiába a hangzatos kijelentések, még mindig nem szállították el a veszélyes hulladékot. De miért?

Június 1-jén tartott sajtótájékoztatót Tarnai Richárd kormánymegbízott az Illatos úti telepen, hogy ünnepélyesen bejelentse, elszállítottak 1005 darab hordót (mintegy 100 tonna veszélyes hulladékot). Mint ismert, ezeket nem a tartalmuk alapján választották ki, hanem a hordó állapota miatt titulálták kiemelten veszélyesnek, és szállíttatták el a dorogi hulladékégetőbe, a helyiek kifejezett örömére. Tarnai ugyanakkor azt is kijelentette, a május 25-én meghirdetett gyorsított közbeszerzési eljárásnak akár már pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül lehet eredménye.
 
Azóta azonban sok minden más is napvilágot látott (és nem csak az, hogy a mérgező anyagok kijutottak a környezetbe), például az, hogy az akkor hangoztatott 2.800 tonna mennyiség nem fedi a valóságot, vagy legalábbis ellentmond a Kormányhivatal korábbi adataival, illetve felveti a kérdést, hogy egy üzemen kívüli gyár miképpen képes veszélyes hulladékot termelni.
 
A 2.800 tonna egyébként szembe megy azzal az adattal is, amelyről a Kormányhivatal tájékoztatta Lázár János kancelláriaminisztert, még az április 30-i kormányinfó előtt.
 
Úgy tudjuk - és ezt lapunknak a Kormányhivatal is megerősítette -, az április 28-i helyszíni ellenőrzés során a veszélyes hulladék a korábbi adatoknak megfelelően nagyságrendileg 1.300 tonna volt. Azonban - tájékoztatásuk szerint - figyelembe véve az eltelt időt, valamint a vegyi anyagok tárolásának módját, a telepen alapanyagként nyilvántartott raktárkészlet (kb. 980 tonna) "vélhetően szintén veszélyes hulladékként kezelendő".
 
Ez ugye azt jelenti, hogy a Közbeszerzésekről szóló törvény értelmében különleges eljárásban részesülhet, és például - mint esetünkben - elég a lezárást követően közzétenni a hirdetményt. S persze az sem mindegy, hogy mennyi közpénz fordítható a szállításra, mert a kármentesítést a magyar állam kénytelen meghitelezni (jelenlegi becslések szerint az elszállítás 1,1 milliárd forintot emésztene fel).
 
Az eljárás eddigi eredménytelensége azért is meglepő, mert információnk szerint a Kormányhivatal akár azonnal, akár néhány napon belül szívesen kiválasztotta volna a veszélyes hulladék elszállítására alkalmas vállalkozót, még ha erre a közbeszerzési törvény nem is adna módot.
 
Miért nem sikerült még megtalálni a megfelelő vállalkozót? Milyen újabb fejlemény gátolja a Kormányhivatalt, hogy megkezdje végre az elszállítást? Milyen titkokat rejt még az Illatos úti kert?