„Mítoszt" kreáltak az iráni atomról

Ali Hamenei ajatollah azzal vádolta az USA-t, „mítoszt" kreált Irán nukleáris fegyvereiről, hogy fenyegetésnek állítsa be az országot.

„Ők (ti. az amerikaiak), mítoszt kreáltak, hogy elmondhassák, az (Iráni) Iszlám Köztársaság a fenyegetés forrása. Nem, a fenyegetés forrása maga Amerika” – idézte a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség Hameneit, aki katonai parancsnokokhoz intézett beszédében mondta ezt. „A másik fél módszeresen és szégyentelenül fenyeget minket katonailag... még akkor is, ha nem intéztek volna ilyen nyilvánvaló fenyegetéseket, felkészültnek kellett volna lennünk” – hangoztatta Hamenei, vélhetően Izraelre utalva.

Irán és a nagyhatalmak április elején fogadtak el egy keretegyezményt Teherán atomprogramjáról. Ezt a tervek szerint június végéig végleges megállapodás követi majd. Ali Hamenei támogatja ugyan a tárgyalásokat, de továbbra sem rejti véka alá az Egyesült Államok iránti mély bizalmatlanságát. Mivel ő áll az iráni hatalmi hierarchia élén, támogatásának megvonása a tárgyalások végét jelentené.

Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak, és egyik sarkalatos pontjuk minden bizonnyal az iráni atomlétesítmények ellenőrzésének kérdése lesz. Az amerikai külügyminisztérium által a keretegyezményről közzétett dokumentum úgy fogalmaz, hogy Iránnak biztosítania kell majd a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei számára a hozzáférést bármilyen „gyanús helyszínhez". Az ajatollah azonban a minap értésre adta, hogy katonai létesítményekre ez nem terjedhet ki.

Irán nem akar „kémparadicsom" lenni

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnokhelyettese vasárnap ugyancsak azt mondta, hogy az ellenőröket nem fogják beengedni semmilyen katonai létesítménybe, bármilyen megállapodás is köttetik Teherán és a nagyhatalmak között.

„Forró ólommal (lövedékekkel) fogunk válaszolni azoknak, akik erről beszélnek. Irán nem válik kémparadicsommá. Nem fogunk vörös szőnyeget teríteni az ellenségünk elé” – szögezte le Huszein Szalami az iráni állami tévének adott nyilatkozatában. Úgy fogalmazott, hogy a külföldi ellenőrök beengedése egy katonai támaszpontra felérne egy „megszállással”, Irán ezzel kiszolgáltatná katonai és védelmi titkait.

„Ez egy nép megaláztatását jelenti” – mondta Szalami, és leszögezte, hogy az ellenőrök „álmukban” sem tehetik be a lábukat még a leghagyományosabb katonai helyszínre sem. Irán legutóbb tíz évvel ezelőtt, 2005-ben engedte be a NAÜ ellenőreit a Teherán közelében lévő parcsini katonai támaszpontra, és azóta nem engedélyezett látogatásokat katonai létesítményekben. A NAÜ korábban közölte: „hihető" információi vannak arról, hogy a bázison kísérleteket hajtottak végre nagy hatóerejű robbanószerekkel, amelyekre a láncreakció kiváltásához van szükség atomrobbanás során.