Az MLSZ is ellenzi, hogy kétévente rendezzenek világbajnokságot

Az MLSZ is ellenzi, hogy kétévente rendezzenek világbajnokságot

Az MLSZ elnöksége folyamatosan figyeli a FIFA által közétett, kétévente rendezendő férfi világbajnokságok tervét, és aggodalommal követi ezen elképzelés esetleges megvalósulását. A labdarúgás elmúlt évtizedeiben a négyévente rendezett kontinensviadalok és a szintén négyévente rendezett világbajnokságok – a páros esztendőkben egymástól kétévente megtartva –, évtizedes és megingathatatlan hagyományt jelentenek - írja a Magyar Labdarúgó Szövetség a honlapján.

Hozzátették, hogy meggyőződésük, hogy egyedül a jelenlegi forma tudja biztosítani valamennyi kontinens nemzeti válogatottjai számára, hogy a legrangosabb világversenyen bizonyítsák tudásukat, a játékosok és klubjaik, az évtizedek alatt felhalmozott értékek sérelme nélkül.

Miközben a stabil pénzügyi háttér megteremtése, a bevételek növelése minden szereplőnek érdeke, a játékosok testi épsége ennél is fontosabb szempont. Egyetlen felelős szövetség sem járulhat hozzá olyan versenynaptárhoz, amely ezt kockáztatja, és az egészségesnél nagyobb mértékű terhelésre kötelezi a labdarúgás legfontosabb résztvevőit. A négyévente rendezett Eb, illetve vb ritmusa bevett gyakorlat továbbá a szurkolók számára is, ezzel összefüggésben egy ilyen rendszerességű, kétévente rendezett világbajnokság az európai szövetségek és az UEFA hosszabb távú partneri szerződéseit is nagymértékben kockáztatná - írták.

„Éppen ezek miatt, az MLSZ, csatlakozva a német, a portugál és a török szövetséghez, minden erejével támogatja az Európai Labdarúgó-szövetség törekvését, hogy a négyévenkénti FIFA-világbajnoki rendezések ciklusát tartsa meg. Európában az összes érintett aktív szereplő, a játékosok, klubok, nemzeti szövetségek és az UEFA páratlan egységben, alapos indoklással elutasítják a javaslatot."

Úgy vélik, azért fontos, hogy más szövetségekhez hasonlóan ők is kinyilvánítsák az elutasításukat, mert 

„érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a FIFA vezető személyei hetek óta teljes közömbösséget mutatnak, teljességgel figyelmen kívül hagyják azok véleményét, akikről a kérdés szól, akik nélkül a verseny nem létezhet."

Kiemelték, hogy erősen kifogásolható az, hogy a sportdiplomáciában teljesen szokatlan módon az előterjesztés részletei a döntéshozók előtt máig ismeretlenek, a FIFA tagállamai, a konföderációk és még a  FIFA tanács tagjai sem kaptak tájékoztatást, ugyanakkor a FIFA elindította globális kommunikációját.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Végezetül a fairplay szellemében több mint megkérdőjelezhető módszer a játékos múltjukkal méltán nagy tiszteletet kivívott, az aktív labdarúgástól visszavonult játékosok felhasználása a FIFA önösnek látszó szándéka érdekében - olvasható az MLSZ közleményében.

FIFA: online tárgyalást tartanak a kétévenkénti vb-rendezésről

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jövő csütörtökön online tárgyalást tart tagszervezetei részvételével a világbajnokságok kétévenkénti megrendezésének sokat vitatott ötletéről. A FIFA hétfői közleménye szerint ez az első lehetőség arra, hogy a témában "az elkövetkező hónapokban konstruktív és nyílt egyeztetéseket folytassanak globális és regionális szinten is".