Újabb ingatlanokat vennének az MNB alapítványai a rájuk bízott adóforintokból

Fekete Zoltán a lapnak azt mondta, hogy a Pallas-alapítványok vagyonának értéke most 268,33 milliárd forint, ami 1,93 milliárddal több, mint az induláskor volt. Állítása szerint gyarapszik az induló tőke, és még mindig több mint 150 milliárd állampapírban van.

A lapnak azzal indokolta az ingatlanok vásárlását, hogy a kötvényhozam alacsony, az ingatlan jobb befektetés: tavaly már csak 1-1,5 százalékos kamatszint mellett tudtak befektetni.

Ezért választották az ingatlanbefektetést, ahol sokkal nagyobb hozamot lehet elérni.

A lap rákérdezett arra is, hogy a Duna-palotát a könyv szerint értékhez képest drágán vették. Fekete Zoltán erre azt válaszolta, hogy a könyv szerinti érték különbözik a piaci értéktől. Ha megépítettek egy házat tíz éve, akkor a könyv szerinti érték az lesz, amibe akkor került, és a bérbe adott ingatlanokat 4-5 százalékkal amortizálják évente. Vagyis csökken a könyv szerinti érték, miközben a valóságban termeli a hozamot, a bérleti díjak mennek felfelé, és az értéke növekszik. A könyv szerinti értéknek így nincs köze a piaci árhoz.

Megtudhattuk továbbá, hogy mivel közpénzt kezelnek, felelősen teszik, vagyis nem vásárolnak a piaci árnál drágábban.

Az interjúból az is kiderült, hogy az MNP alapítványai vállalati kötvényekből is szépen bevásároltak. Összesen 20 milliárd forintot fektettek ezekbe. Fekete szerint biztonságos befektetés például a Mol, valamint nyugat-európai bankkötvények különböző sorozatai. Vannak hozamtermelő beruházásaik, mint a Millenáris irodaházak, a Vörösmarty téren a Kasselik-ház vagy a posta régi székháza a közelmúltban megújult Széll Kálmán téren.