Meghalt Mohács polgármestere

Meghalt Mohács polgármestere

Meghalt Szekó József, Mohács Fidesz-KDNP-s polgármestere pénteken, tragikus körülmények között - közölte a Duna-parti város polgármesteri hivatala.
   
Közleményükben azt írták: Szekó Józsefet a baranyai város önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

A Szabad Pécs több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy egy borospincében találták holtan a politikust. Helyi források megerősítették, hogy a pince mustgázzal volt tele.
   
Szekó József 64 éves volt. 1998 októbere óta vezette Mohácsot polgármesterként, 2010 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának tagja volt, a Baranya megye területi listáról szerzett mandátummal.
   
A kormánypárti politikust korábban polgármesterjelöltként nyilvántartásba vették az október 13-i önkormányzati választásra.

A választás előtt "kiesett" (azaz visszalépő, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő) jelöltek helyett nem lehet új jelölteket állítani az októberi önkormányzati választáson.
   
Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük és a választás közötti öt hétben visszalépnek, elhaláloznak vagy elveszítik választójogukat. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson például több mint négyszázan léptek vissza és tízen elhaláloztak a választás előtt. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint a mostani, október 13-ai voksolás előtt már több mint 260-an visszaléptek, négyen elvesztették választójogukat és hat jelölt hunyt el.
   
Az NVI nyilvántartása szerint elhunyt Korán István Attila (Fidesz-KDNP) vattai és Szekó József (Fidesz-KDNP) mohácsi polgármesterjelölt, valamint négy független egyéni listás jelölt: Kun László fábiánsebestyéni, Nagy Norbert kisasszonyfai, Papp Miklósné teremi és Schmidt Ferenc pásztói jelölt.
   
Ezeket a jelölteket a választási eljárási törvény szerint "le kell húzni" a szavazólapról, ezt a szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a szavazás előtti utolsó hétig, október 4-éig tudja "követni", és ezekben az esetekben új szavazólapot nyomtatnak. Az október 4-e után kieső jelölteket a helyi választási irodák "húzzák le" a szavazólapokról.
   
A kiesett jelöltek helyett - mivel a jelöltek nyilvántartásba vétele szeptember elején lezárult - már nem indulhatnak új jelöltek.