Mongol város az Altájban

A kutatócsoport felfedezése azért egyedülálló, mert nagyon kevés valós régészeti lelet kötődik a mongolok első nagykánjához. Eddig csak a Hentij-megyei Aurugról bizonyították be a szakemberek, hogy Dzsingisz kán téli palotája volt. A nagy birodalmi fővárost, Karakorumot ugyan ő alapította, de már fia, Ögödej virágoztatta fel.
 
A több éves kutatómunkában mongol oldalról A. Ocsir professzor, valamint L. Erdenebold vettek részt, a csoportot Koichi Matsuda, az Oszakai Egyetem professzora irányította, aki a sajtó képviselőinek elmondta, hogy ez a terület nagyon fontos emlékhely a középkori, 13-14. századi Mongólia történetének kutatásában. 

Város az Altájban

A kutatók alaposan felmérték a romvárost, amely Ulánbátortól 880 kilométerre, nyugatra található, Góbi-Altaj megye Sarga járásában, Halzan sirheg nevű helyen, amelyet Csinkaj városának is emlegetnek. Csinkaj neve gyakran feltűnik a történeti forrásokban, a keresztény hitű mongol férfi volt az egyik olyan államférfi, aki Dzsingisz kán kancelláriáját vezette. Feljegyezték róla, hogy létrehozott egy hatalmas kézműipari központot mongol területen és sok mesterembert toborzott oda a birodalom részeiből, minden bizonnyal erről, a most megtalált városról lehet szó. A település egyébként szerepel Csangcsun, kínai taoista szerzetes úti beszámolójában, akit azért rendelt magához a mongol nagykán, hogy megtudja tőle az örök élet elixírjének receptjét.

A város feltárása

A kutatók a helyszínen többször is tartottak terepbejárást. A földön szanaszét hevert kínai kerámia töredékekből a szakemberek megállapították, hogy a 13. Századból származnak. Ez alapján megállapították, hogy a várost 1221-1281 között biztosan lakták. A többi lelet is arról árulkodik, hogy a városban hosszú ideig éltek lakosok. A felszíni vizsgálat befejeztével, 2001-ben légi felvételt készítettek, amelyen kirajzolódott egy 200x200 méter nagyságú falmaradvány, melyet egykor földből emeltek, de az évszázadok alatt a falak nagyon megrongálódtak, a földről szinte észrevehetetlenek. A múlt nyáron a régészek ásatást végeztek és meghatározták a földből kiásott faforgácsok és állatcsontok korát, ezek alapján kiderült, hogy vannak 12-13, illetve 14. századi megtelepedésre utaló jelek. Ocsir a középkori mongol nyomokon kívül még korábbi, a 6-7. századi türkökhöz köthető leleteket is talált, amelyet a mongol szakemberek most vizsgálnak.