Most a Habony-művek napilapjában mosdatják a Liget Projektet

Egészségesnek nyilvánított fákat nem fognak kivágni.

Ahogy arról már lapunk is beszámolt, a Liget Projekt kapcsán eddig elköltött 15 milliárd forintból (még semmilyen építkezés nem történt!) bőven jutott a baráti sajtónak is, mint például az objektivitásáról híres Pesti Srácoknak, így ez az állami beruházás is beilleszthető abba a sorba, amely a Fidesz médiabirodalmát hivatott – adóforintokból - felépíteni.

Most a Habony-művek köztereken osztogatott lapjában beszél többek között arról Sághi Antal, hogy a tiltakozások hatására

"mostantól egyetlen egészséges fát sem vágunk ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetjük a Ligeten belül. A kapcsolódó közbeszerzést a napokban kiírjuk."

Persze innentől kezdve indulhat a vita arról is, hogy vajon melyik fa számít egészségesnek, és hogy valóban megoldható-e a fák átültetése, ugyanis ez nem egy olyan egyszerű mutatvány, mint ahogy az elsőre hangzik. Sághi szerint egyébként a Városligetben található 6507 fából mintegy 150-200 fát érint a beruházás.

Jellemző az is, ahogy a Lokál ügyesen alákérdez a műszaki igazgatónak, amikor a lap a zöldterület/zöldfelület arányának változásáról érdeklődik. Sághi elmondta, a zöldfelületet ketté kell választani: létezik ugyanis zöldfelület és teljes értékű zöldfelület. Utóbbinál a talaj és a kőzetréteg között nem lehet mesterséges építmény, a sima zöldfelületnél pedig közbeiktattak valamilyen műtárgyat. Ugyanakkor

"a Városliget mindenképpen jól jár: a Liget Projekttel a teljes értékű zöldfelület 57,1 százalékról 61-re nő, míg a zöldfelület 60-ról 65 százalékra".

Csak ebben az esetben az az egyszerű gondolat nem merült fel a Lokál szerkesztőségében, hogy a gyep és a lombkorona nem egyenértékű "zöldfelület".

Mindenesetre az interjú lényege az, hogy mivel a Projekt elleni tiltakozás a fakivágások miatt zajlik, így az ellenállás mostantól okafogyottá válik, hiszen "egészséges" fákat nem fognak kivágni.

Szóba került ugyanakkor a "kopaszokként" elhíresült biztonsági emberek jelenléte is. Sághi ezzel kapcsolatban közölte:

"a projekttől idegennek és szükségtelennek tartjuk ezt a fokú őrzést, de sajnos a tiltakozás minősége, az elszabadult indulatok miatt a helyzet ezt kívánta meg. Emellett azt tudom mondani, hogy a tömeges biztonsági jelenlét napokon belül meg fog szűnni".

Majd hozzátette: "nem számítottunk rá, hogy elfajulnak a dolgok. Voltak hibák, de az őrző-védők alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül".

A tanulság a központi kommunikációban keresendő. Ahogy a Liget Projekt kapcsán ügyesen tematizálják a közbeszédet a hatalmas médiafölényükkel, az a 2018-as választási kampányra nézve több mint aggasztó. Igaz, ezt a Habony-művekben megjelenő politikusokat lejárató cikkek esetében már megismerhettük.

S hogy mikor kockázhatunk majd a Vajdahunyad várában, az is nem sokára kiderülhet.