Most mi lehetünk a farkasok – minden EP-képviselő betekinthet a TTIP-dokumentumokba

A civilek kiharcolták, most az EP-képviselőkön a sor.

Ha tetszik, most mi, európai polgárok vagyunk a farkasok szerepében, és bizony beraktuk a lábunkat az ajtóba, csakhogy mi lebontjuk az egész  házat, és kipucoljuk onnan azt a kövér disznót.

Az EP honlapján jelent meg a héten egy rövid, angol nyelvű közlemény, amelyet a gyarmat.wordpress.com szúrt ki, és tájékoztatta először - és jellemző módon egyedüliként - a magyar közvéleményt arról, hogy az erre a célra felállított “titokszobában” az Európai Parlament minden képviselője betekintést nyerhet a TTIP tárgyalási anyagaiba, az úgynevezett konszolidált szövegekbe, sőt, kézzel még jegyzeteket is készíthetnek.

Azaz, néhány kiváltságos helyzetben lévő polgártársunk megismerkedhet az Egyesült Államok szándékaival, amelyeket eleddig a legnagyobb titokban kezeltek Brüsszel vezető funkcionáriusai; csak a kereskedelmi bizottság tagjai férhettek hozzá a dokumentumokhoz, most viszont már mind a 751 képviselőnek meg lesz erre a lehetősége!

(Egyébiránt, azért még nincs kolbászból a kerítés, hiszen egyszerű alattvalók, vagy épp civilszervezetek nem tekinthetnek bele a Titkok  Könyvébe, sőt a képviselők is csak egyedül Brüsszelben, abban az említett Titok Szobában láthatják azt, és persze "nem gyengíthetik az EU érdekeit, és tárgyalási pozícióit - de mégiscsak megtehetik, és ez ad némi reményt).

Ugyanakkor az időzítés is felvet kérdéseket, remélhetőleg nem azért lett engedékenyebb az Európai Bizottság, mert már nem lehet változtatni a lényegen, hanem többek között a TTIP-ellenes polgári kezdeményezés miatt is, amelyet lapunk – hazánkban egyedüliként - egy több hónapon keresztül folytatott cikksorozattal támogatott.

Akárhogy is,

most elválhat az a bizonyos a májtól,

és kiderülhet a nagy titok, és világossá válhat végre az is, hogy melyik EP-képviselő áll az európai polgárok oldalán, és kit vásároltak meg a multinacionális cégek lobbistái?

Ön szerint?

A TTIP-ről szóló anyagainkat elsőkézből szintén az Ökonemzet című tematikus oldalunkon találja meg. Kövesse figyelemmel!