Most üzenhet a szabadkereskedelmi egyezményt pártoló magyar politikusoknak

A látnoki(?) képességű Brzezinski "A nagy sakktábla" című 1997-es könyvében még tovább ment, amikor többek között arról írt: "Amerika előszeretettel alkalmazza a függő helyzetben lévő külföldi elitek közvetett befolyásolásának módszerét, miközben nem kevés hasznot húz saját demokratikus elveinek és intézményeinek vonzásából. A fentieket tovább erősíti a nemzetközi kommunikációra, tömeg-szórakoztatásra, és tömegkultúrára gyakorolt jelentős eszmei hatás, valamint az amerikai csúcstechnológia, illetve az amerikai hadsereg potenciális ütőereje."
 
Ahogy arról az Alfahír beszámolt, több mint 3,2 millió európai polgár írta alá a STOP TTIP! önszerveződő európai polgári kezdeményezést, amelynek következményeként az Európai Parlamentnek közmeghallgatást kell szerveznie a témában. Idén júliusban Magyarországon elindult egy másik körültekintő és jó szándékú tiltakozás is. Az alábbiakban ez utóbbi szövegét tesszük közzé.
 
Kérjük, Önök is tiltakozzanak egy e-mail küldésével a ttipellen@gmail.com címre (csatlakozási szándékuk, pontos nevük és lakóhelyük megadásával).

Felhívás

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Kormánytagok, Országgyűlési Képviselők, Európai Parlamenti Képviselők!
 
Az Európai Unió két nagy jelentőségű szabadkereskedelmi és befektetési egyezményről tárgyal: ez a CETA (Kanada–Európai Unió Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény) és a TTIP (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Egyezmény). A CETA tárgyalásokat lezárták, jelenleg a szöveg jogi átfésülése történik, a szerződést mind a 28 európai uniós tagállamnak, mind az USÁ-nak ratifikálnia kell, hogy életbe lépjen. A TTIP tárgyalások 2013 óta folynak.
 
Mindkét egyezményt mindkét földrészen a széles közvélemény, civil szervezetek, üzletemberek, szakértők, tudósok és politikusok tiltakozása kíséri. Az egyik legszembetűnőbb megmozdulás a STOP TTIP! európai polgári kezdeményezés volt, amely több, mint hárommillió aláírást gyűjtött össze Európa-szerte a TTIP ellen.
 
Nem véletlen a rendkívüli nemzetközi tiltakozás. A hivatalos amerikai és európai uniós propagandával szemben a CETA és a TTIP:
 
NEM kereskedelmi egyezmény, hanem a multinacionális vállalatok és a globális pénztőke befektetési kívánságainak törvénybe iktatása;
 
NEM segíti a gazdasági növekedést, hanem nemzetközi szaktanulmányok és a már 20 éves NAFTA (Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Szerződés) élő példája is bizonyítja, hogy csak egyes multinacionális vállalatok nyernének ezekkel az egyezményekkel, a nemzetállamok, kisvállalkozások és a munkavállalók is vesztesei lennének;
 
DEMOKRÁCIAELLENES, mert a nyilvánosság kizárásával, a nagyvállalati képviselőkkel egyeztetve, titokban tárgyalják a TTIP egyezményt, és az Európai Bizottság azon igyekszik, hogy a nemzetállamoknak ratifikálniuk se kelljen majd.
 
Magyarországon kevés a tájékoztatás erről a két egyezményről, ami van, többnyire hiányos és kritikátlanul tükrözi a hivatalos európai uniós véleményeket. A Magyarországról készült hatástanulmány nem nyújt valós, átfogó képet a következményekről. A valóság az, hogy a szegény, csekély nemzeti tulajdonú termelőkapacitással rendelkező országok, mint Magyarország is, nettó vesztesei a szabadkereskedelmi és befektetési egyezményeknek.
 
Az említett szerződések azonban ennél is nagyobb, végzetes károkat okozhatnak, hiszen itt a nemzetállam szuverenitását, önálló törvénykezési jogát szünteti meg a jogharmonizáció (regulatory cooperation) és a befektetésvédelmi záradék (ISDS). A CETA és a TTIP olyan világrendet iktat törvénybe, amelyben a multinacionális vállalatok irányítják a törvénykezést, és ahol a nemzetállam és az állampolgár jogai – de iure is, nem csak de facto – megszűnnek a nemzetközi pénzvilággal szemben. A mi fél évezrede gyarmati sorban élő országunk nem ezt érdemli, a magyarok nem erre választották meg Önöket.
 
Magyarországot számos gazdasági katasztrófa érte az elmúlt 25 évben, sok saját hibánkból. Ezeket a súlyos hibákat és tévedéseket most már csak áldozat és szenvedés árán tudjuk helyrehozni – de helyre tudjuk hozni, ha megvan hozzá a politikai akarat és a nép támogatása. A CETA és a TTIP aláírása, az ezekhez való csatlakozás megfoszt minket a változtatásnak, a normalizálásnak még a lehetőségétől is.
 
Tisztelt Kormány és Képviselők! Önöket az ország a magyar érdekek képviseletére választotta meg. Önök a magyar nemzeti érdek védelmére esküdtek fel. A magyar érdek azt kívánja, hogy ne csatlakozzunk a CETA és TTIP egyezményekhez.
 
Mi, magyar választópolgárok a következőket kívánjuk Önöktől:
 
Nyújtsanak az ország népének széleskörű, tárgyilagos, valós tájékoztatást ezekről az egyezményekről, független szakemberek bevonásával!
 
Az európai parlamenti képviselők ne szavazzák meg a TTIP egyezmény elfogadását!
 
A magyar Parlament vegye napirendre a CETA ratifikálásának és a TTIP tárgyalásának ügyét, és utasítsa el ezeket az egyezményeket!
 
2015. július 7.
 
Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület, Ózd, képviselő Kovács V. Sándor
 
Dr. Boór Ferenc, egyetemi tudományos munkatárs, BME
 
Dr. Drábik János
 
Fejér MAG Egyesület
 
Gazdatanácsok Szövetsége, Titkárság
 
Dr. Hajnal Klára, PhD, egyetemi adjunktus, PTE
 
Dr. Hossó Andrea, közgazdász
 
Lantos Tamás, Ormánság Alapítvány
 
Kajászói Gazdatanács
 
Kovács János, Nemzeti Hírháló alapító-főszerkesztő
 
Kővári János, Összefogás Pécsért Egyesület elnöke
 
Madari Ügyvédi Iroda, Budapest
 
Magyarok Világszövetsége Fejér Megye
 
Dr. Molnár Géza
 
Mozaik Érdekvédelmi Egyesület, Veszprém
 
Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, Tamási Béláné elnök
 
Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Egyesület, Budapest
 
Szekszárdi Léleképítő
 
Dr. Tóth Csaba Attila, Szekszárdi Védegylet vezetője
 
Dr. Vicze Csilla, Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője