Moszkva számára nem elvi kérdés Aszad hatalmon maradása

A szóvivő hozzátette, hogy egy szíriai rendszerváltás - tekintettel a mostani menekültproblémára - "nagy fekete lyukká válhat".

A szíriai állam léte kulcsfontosságú a terrorizmus elleni harcban - hangsúlyozta Zaharova.

"Ha nem lesz szíriai állami lét, nem lesz, aki a szárazföldön harcoljon a terroristákkal".

Zaharova keddi rádióinterjújából nyugati hírügynökségek azt emelték ki, hogy

Aszad hatalmon maradása Oroszország számára nem elvi kérdés,

s ezt az orosz álláspont megváltozásaként értékelték.

A szóvivő később a TASZSZ orosz hírügynökségnek kijelentette, hogy "a szíriai válsággal kapcsolatban változatlan az orosz álláspont." Zaharova hozzátette, Moszkva nem mondta, hogy "támogatja vagy nem támogatja Aszadot". "Az elnök sorsáról csak a szíriai nép dönthet" - jelentette ki.  "Véget fogok vetni az idézetekkel zsonglőrködő nyugati média azon kísérleteinek, hogy eltorzítsák a szíriai rendezéshez való orosz hozzáállást" - hangsúlyozta a szóvivő.

Túl nagy változást amúgy tényleg nem jelent ez a kijelentés. Putyin már két héttel ezelőtt elmondta egy televíziós interjúban, hogy a beavatkozás fő célja a "törvényes hatalom" (értsd: Aszad és szövetségesei) megszilárdítása,

és egy politikai kompromisszum megteremtése.

Oroszországot, amely szeptemberben Aszad kérésére légitámadásokat kezdett az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport ellen, Aszad legerősebb támogatójaként tartják számon, aki ellenezte az elnök távozását sürgető nyugati javaslatokat.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes előzőleg kedden bejelentette, hogy Moszkva a jövő héten tárgyalásokat szeretne tartani a szíriai vezetők és az ellenzék között. Utóbbiak közül 38 ember, illetve szervezet jelezte részvételi szándékát.