Zavar a XX. század pártjaiban: Szanyi jönne, Hiszékeny gondolkozik, Bangóné szerint ez a Jobbik és a Fidesz harca

Nem lépnek rá a jogállamiság útjára.

Ahogy arról beszámoltunk, a Demokratikus Koalíció (DK) nem tudott rálépni a jogállamiság útjára. Az Indexnek azt írták, hogy azért nem tüntetnek a Jobbikkal, mert egy "kirekesztő, antiszemita, rasszista párt" - mindezt arra alapozva, hogy a Jobbik megszavazta azt a parlamenti határozatot, amely többek között a felső határ nélküli betelepítésre mondott nemet. A baloldali káoszra jellemző, hogy a hivatkozott szavazást követően lapunk is kérdezte a DK egyik politikusát, Varju László az Alfahírnek azt mondta, hogy az elnökség nem foglalt állást még a kérdésben.

Az MSZP-nél még nagyobb a zavar.

Szanyi Tibor hétfőn a HírTV Peron című műsorában még azt mondta, a jogállamiság védelmében részt venne egy tüntetésen (ez még Vona Gábor felszólalása előtt volt), Hiszékeny Dezső pedig arról beszélt az N1TV-nek, hogy elgondolkodna a Jobbik anyagi támogatásán is (már a demonstráció bejelentése után).

Gőgös Zoltán viszont már nem volt ennyire jogállami, "nem gondolom, hogy a lopott pénz mellett tüntetni fogunk" - fogalmazott az Indexnek.

Heringes Anita az Alfahír kérdésére kedd délután ennél azért árnyaltabban fogalmazott: ő Pakson lesz pénteken, és szerinte egységes mércét kellene alkalmazni, és nem korrekt az, amit most az ÁSZ csinál.

Bangóné Borbély Ildikó is vidéken lesz pénteken, egy karitatív rendezvényen. Bár szerinte ez a Fidesz és a Jobbik harca, legalább abbéli felháborodást közölte, hogy a kormány állami intézményrendszereket használ fel a saját céljaira. Majd elismerte, nem született döntés a szocialista pártban a Fidesz-székháznál rendezendő tüntetésen való részvételről.

Emlékezetes, a XXI. század pártjai, az LMP és a Momentum viszont nyíltan kiálltak a demokratikus rendszerünket ért támadással szemben, azaz hogy egy ellenzéki pártot a volt fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszék 4 hónappal a választások előtt anyagilag ellehetetlenítsen.

A magyar társadalom egy emberként sorakozik fel a Jobbik mögött, ez nyilvánvalóan megdöbbenthette a Fideszt is - válaszolta érdeklődésünkre Staudt Gábor. A Jobbik frakcióvezető-helyettese elmondta, mindenkit szeretettel várnak, mert szerinte itt nem a pártról, hanem a magyar demokrácia és jogállamiság melletti kiállásról van szó.

Remélhetőleg megértik ezt az MSZP-ben és a DK-ban is.