Az MTA volt elnöke adja áldását az Akadémia szétverésére?

Az MTA volt elnöke adja áldását az Akadémia szétverésére?

Egyre valószínűbb, hogy az MTA-tól elszakított kutatóintézetek vezetésében, vagy legalábis a vezető megtalálásában szerepet vállal Vizi E. Szilveszter, aki 2002 és 2008 között maga is az Akadémia élén állt.

Az Országgyűlés fideszes többsége kedden szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely szerint a a Magyar Tudományos Akadémiától elveszik kutatóintézeteit, és ezeket a most létrehozandó Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat alá rendelik.  A jogszabály szerint ennek irányítását egy 12 fős testület végzi, amibe hat-hat tagot delegál a kormány és az MTA. Az utolsó pillanatban azonban belecsempészték a tervezetbe, hogy az Akadémia elnöke csupán javaslatot tehet a maga hat emberére, a döntést a kormány hozza meg. Az elnököt a miniszterelnök nevezi ki. 

Vizi E. Szilveszterről tegnap írta meg a kormánypárti propagandalap, a Magyar Nemzet, hogy ő a legesélyesebb az új intézmény vezetésére. Az akadémikus az RTL Klub Híradójának elismerte, hogy Palkovics László miniszter megkereste az ügyben, ám "konkrét felkérésről nem volt szó", csupán "általánosságban beszéltek" arról, hogy segít megtalálni a "megfelelő embert". Ám arra nem adot egyértelmű választ, hogy, ha felkérnék rá, vállalná-e az intézmény vezetését. 

Vizi E. Szilveszter agykutató 1989 és 2002 között maga is egy akadémiai kutatóintézetet vezetett, 2002-tól 2008-ig pedig az MTA elnöke volt. 

Az Akdémiai Dolgozók Fóruma az RTL megkeresésére azt nyilatkozta: ha egy nemzetközileg elismert tudós vállalja az Akadémiától elszakított intézetek vezetését, az "csak még álságosabbá fogja tenni" a helyzetet, hiszen ez azt sugallná, hogy az átalakítás megfelel a nemzetközi normáknak. Mende Balázs Guzstáv azonban hozzátette:

"Azt gondoljuk, nem lesz olyan fajsúlyos szereplő, aki ezt elvállalná."