Már az esővízben is műanyagot találtak

Már az esővízben is műanyagot találtak

Az amerikai Geológiai Kutatóprogramban dolgozó Gregory Weatherbee mikroszkóp alatt elemezte a coloradói Sziklás-hegységből származó esővízmintákat, meglepetésre nem csak talajrészecskéket és ásványokat talált, hanem mikroszkopikus méretű műanyag szilánkokat is - írja a Qubit.

A szerző legfontosabb következtetése, hogy sokkal több műanyag van körülöttünk, mint amennyit látunk:

"Benne van az esőben, a hóban, része a környezetünknek."

A kutatás eredménye sokkoló, de csatlakozik azokhoz a vizsgálatokhoz, melyek

az óceán legmélyebb pontjain, a delfinek gyomrában, az Antarktiszon, a folyókban, vagy épp az emberi szervezetben találtak mikroműanyagokat.

A szemetelés a probléma

A plasztikhulladék 90 százaléka nem újrahasznosított, a természetbe kerülve egyre kisebb darabokra hullik, emellett ipari gyártási folyamatok mellékterméke is lehet mikroműanyag.

Kimosni a természetet?

Óceántisztító programok jelenleg is működnek, de a műanyagfogyasztás nullára történő redukálása után is hosszú ideig velünk maradnának a részecskék:

"Még ha most egy varázsigével teljes egészében megszüntetnénk a műanyagfogyasztást, akkor sem lehetne tudni, hogy még mennyi ideig keringene a plasztik a vizeinkben. Annak alapján, amit a mélyen rejtőző talajvizekben és folyókban felgyűlt műanyagokról tudunk, szerintem évszázadokig"

- mondta Stefan Krause, a Birminghami Egyetem kutatója.