Működik a nyomásgyakorlás? Kihátrálhat a Fidesz a multik árnyékából

A kiszivárogtatás után nyolc nappal már elfogadták az ellenzéki határozatot.

A jobbikos politikus elégedetten vette tudomásul, hogy a kormánypártok most már tárgysorozatba vették (170 igen, 2-2 nem és tartózkodó szavazat mellett) azt az ellenzéki határozatot, amelyet néhány hete még lesöpört a Fidesz az asztalról.

Az LMP által benyújtott országgyűlési határozat az Európai Unió harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaival kapcsolatos követelményekről szólt, és arra szólította fel a Kormányt, hogy a formálódó három szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP, CETA, TiSA) vegyes-egyezményként kezelje, és ennek megfelelően minden résztvevő tagállam a saját alkotmányos rendje alapján - tehát nemzeti parlamenti szinten – ratifikálja, vagy utasítsa el azt.

A határozat arra is felhívja a Kormányt, hogy

"ne támogassa olyan szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét, amely veszélyezteti a környezet-és egészségvédelem, az élelmiszer-biztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz".

Az irományt április 18-án nem támogatta az Országgyűlés Európai ügyekkel foglalkozó bizottságának fideszes többsége, Bana Tibor a grémium jobbikos tagja akkor jóstehetségéről adott egy kis bemutatót; az Alfahírnek elmondta:

"minden lehetséges módon, fórumon nyomást kell gyakorolni az Orbán-kormányra, illetőleg a társadalom minél szélesebb rétegeihez el kell juttatni ezt az üzenetet".

8 nap

Mint ismert múlthét hétfőn a holland Greenpeace 248 oldalnyi titkos TTIP-iratot hozott nyilvánosságra, amely egy igen sötét jövőt vizionált a ratifikálást követően. Az azóta eltelt napokban egyre kínosabbá vált az Orbán-kormány számára a TTIP melletti kiállás, ennek megfelelően kedden már szabad utat adott a Fidesz a nemzeti parlament szerepének megerősítéséhez.

Érthetetlen, hogy akkor miért tartózkodtak - magyarázta Bana Tibor lapunknak a kora délelőtti szavazást követően - most itt a lehetőség, hogy az Orbán-kormány valóban kiálljon a magyar emberek egészségügyi, környezetvédelmi, munkajogi érdekeiért - tette hozzá.

Valószínűleg a TTIPleaks nélkül nem változott volna meg a Fidesz-KDNP hozzáállása a szabadkereskedelemhez (már amennyiben megváltozott egyáltalán), ugyanakkor az üzenet mégis pozitív, mert a civilekkel összefogva nyomást lehet gyakorolni a jelenlegi vezetésre a parlamentben.

Mert, ahogy a határozat hétfői vitájában a jobbikos Gyöngyösi Márton elmondta: a nemzetállamok helyére nem kerülhetnek multinacionális vállalatok.