Legalább október 10-én, a maszk mögül is vegyük észre a hajléktalanokat

Legalább október 10-én, a maszk mögül is vegyük észre a hajléktalanokat

Október 10-én lesz a Hajléktalanok világnapja. Az év 364 napjában a legtöbben oda nem nézve elsétálunk ezek mellett az emberek mellett, a koronavírus miatti személyes interakciók csökkenése pedig most még nehezebbé teszi, hogy észrevegyük a nélkülöző embertársainkat, akikből Magyarországon több mint 15 ezren élnek, és akik nehezen vészelik át a mindennapokat, akár hónapok is eltelnek anélkül, hogy főtt ételhez jutnának.

Miközben az éttermekben, pékségekben és boltokban rengeteg fogyasztható élelmiszert dobnak ki, aminek ha csak egy részét meg tudnánk menteni, már jelentősen csökkenthető lenne az éhezés és az ételpazarlás is. Az ellen az ellentmondás ellen, miszerint az ételpazarlás és az éhezés egyszerre van jelen a társadalmunkban, az általunk is bemutatott Munch.hu applikáció és weboldal kezdeményezéséhez való csatlakozással most megpróbálhatunk tenni.

Muncholj egy jót az élelmiszerpazarlás ellen!

Az európai uniós tagállamok résztvevői július végén tárgyaltak az élelmiszer-higiéniáról szóló rendelet mellékletének módosításáról, ami az élelmiszer-biztonság erősítését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését tűzték ki fő célként. Erre szükség is van, és bár a Nébih vonatkozó kutatásából kiderült, hogy az évi 68 kg/fő élelmiszerhulladék kal mi még mindig alatta vagyunk az uniós átlagnak, a 2020-as friss adatok szerint hazánk háztartási hulladékának körülbelül a 25%-át teszi ki az élelmiszer, ami magas értéknek számít.

A "JótEvő" keretén belül a vendéglátóhelyeken el nem adott meleg ételt ajándékozhatunk nélkülöző embereknek a világnap alkalmából, amely a Máltai Szeretetszolgálat egyik hajléktalanszállóján kerül átadásra. Így nem csak ételt tudunk menteni, hanem biztosak lehetünk abban, hogy ezek az adagok olyan helyre kerülnek, ahol arra a legnagyobb szükség van. Nyilvánvalóan egy-egy ilyen kezdeményezés nem tudja fogja megoldani sem az ételkidobás, sem az éhezés problémáját, de az applikáció célja, hogy különösen ezekben a nehéz időkben fokozottan figyeljünk egymásra és a környezetünkre, miközben olyan apró lépéseket teszünk, amelyeket a saját szintünkön meg tudunk tenni.

Az akció felhívja a figyelmet rászoruló társainkra, reményeink szerint sokan belegondolnak majd az ő helyzetükbe, másrészt a hajléktalan emberek is átélhetik, hogy mások  értük tesznek valamit, tehát ők is fontosak. A megajándékozott emberek pedig aznap frissen készített, jó minőségű ételt vacsoráznak, amire nagyon ritkán nyílik alkalmuk

– mondta Szentkereszty Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai hajléktalanellátó központjának vezetője. Ha valaki szívesen csatlakozna a kezdeményezéshez, akkor JótEvő Munchot ide kattintva tud vásárolni.

Az elpazarolt ételünkből akár ország is születhetne

Bár hiteles adatok nincsenek azzal kapcsolatban, hogy a különböző európai országokban egy főre vetítve a lakosság mennyi élelmiszert pazarol el évente, hivatalosan Magyarország az átlag alatt van. Az európai uniós tagállamok résztvevői július végén tárgyaltak az élelmiszer-higiéniáról szóló rendelet mellékletének módosításáról, illetve annak az élelmiszer-adományozásra vonatkozó szabályokkal való kiegészítéséről, amire egyre sürgetőbb szükség lenne a fejlett világban.