Mégis szükségünk van államilag szponzorált bevándorlásra?

Gyöngyösi Márton arra volt kíváncsi, hogyan egyeztethető össze a bevándorlást és magyarországi letelepedést, valamint munkavállalást segítő kormányzati intézkedések sora a multikulturalizmus és bevándorlás ellenzését célzó méregdrága kormányzati kampánnyal?

A jobbikos honatya emlékeztetett, a kormány által hangoztatott munkanélküliség-csökkenés és GDP-növekedés mögött "nevetséges bérszínvonal" és a multiknak nyújtott adókedvezmények húzódnak meg.

Kiemelte: Orbán Viktor korábban többször is hangsúlyozta, hazánk versenyképessége az olcsó munkaerőn és a rugalmas, a munkaadóknak kedvező munkatörvénykönyvön alapul. Ez viszont több százezer magyar munkavállaló kivándorlását eredményezte.

Erre a helyzetre lehet megoldás az "államilag szponzorált bevándorlás". Mint ismert, a kormány olyan jogszabályi környezetet alkotott, hogy a nem EU-tagságú szomszédos országok állampolgárai könnyen munkához jussanak a hazai munkaerőpiacon a hiányszakmákban.

Az ukrán vendégmunkások nem segíthetnek hazánk reménytelen helyzetén

A magasan képzett munkaerő esetében teljesen reménytelen helyzetben van Magyarország - közölte lapunkkal Molnár Balázs, Iránytű Intézet gazdasági elemzője annak kapcsán, hogy a Heti Válasz kiderítette: kész a jogszabályi környezetváltozás ahhoz, hogy hazánk több tízezer ukrán vendégmunkást fogadjon be, telepítsen le.

Az államtitkári válaszból egyrészt kiderült, hogy a statisztikai adatok szerint a béremelkedés és gazdaság növekedése dinamikus, és a kivándorlók nem 2010 óta, hanem a rendszerváltást követően(!) hagyták el hazánkat (főleg azok a fiatalok, akik 26 évvel ezelőtt még nem is éltek, de külföldön dolgoznak, tanulnak - aszerk).

Új terve van a kormánynak: titkárnők vezetik a buszt, irodisták lesznek a villanyszerelők

Tovább próbálkozik az Orbán-kormány, hogy megoldja az egyre fojtogatóbb munkaerőhiányt, most éppen Magyarországon keresve megoldást. Ám nem arról van szó, hogy az elvándorlás mérséklése érdekében átfogó áfa- és járulékcsökkentésbe kezdenének, de még csak nem is a fiatalok családalapítását hátráltató lakhatási krízis ellen tesznek lépéseket.

Azonban Cseresnyés Péter válaszának kulcsmondata az volt, hogy

„nem külföldiekkel, hanem alapvetően magyar munkavállalókkal kívánjuk megoldani a cégeknél megjelenő munkaerőhiányt”.

Azonban, hogyan lehet magyar munkavállalókkal megoldani az államtitkár szerint létező munkaerőhiányt, ha Orbán Viktor szerint a magyar munkaerő elfogyott?

Orbán: a magyar munkaerő elfogyott, sikerült munkát adni az embereknek

Olyan beruházókra van szükség Magyarországon, mint amilyen India is - ezt mondta, majd azzal indokolta, hogy Magyarországon "a munkaerő elfogyott", sikerült munkát adni az embereknek, lassan elérjük a teljes foglalkoztatottságot, ezért a magyar ipar technológiai színvonalát kell folyamatosan megújítani, és ehhez kellenek a beruházások Indiából is.

Most akkor mégis szükség van államilag szponzorált bevándorlásra?