A magyarok 35 százaléka elvesztette a munkáját egy uniós felmérés szerint

A magyarok 35 százaléka elvesztette a munkáját egy uniós felmérés szerint

Az Európai Parlament online közvélemény-kutatásából kiderült,

a magyarok 43 százaléka válaszolta azt, hogy csökkent a jövedelme a járvány kitörése óta, 35 százaléka pedig a munkáját is elveszítette részben, vagy teljesen

- számolt be az Eurólogus. 

Az európai átlag ehhez képest 28, illetve 21 százalék volt ugyanezeknél a kérdéseknél.

Az összeállítás szerint az EU-ban a magyarok és a spanyolok között voltak a legtöbben - mindkét országban 43 százalék -, akik a jövedelem csökkenéséről beszéltek, és hasonlóan magas arányban - 41 százalék - állították ezt a görögök és a bolgárok. A lista másik végén a luxemburgiak állnak, akiknek csak 14 százaléka vallott arról, hogy kevesebb pénze lett, illetve 16-16 százalékkal a finnek és a dánok.

A magyarok 22 százalékának okozott gondot a hiteltörlesztés, míg az európaiak csak 14 százaléka panaszkodott ugyanerre. Még szembetűnőbb, hogy Magyarországon az emberek ötödének az is problémát jelentett, hogy naponta rendes ételhez jusson, eközben az uniós válaszadók mindössze 8 százalékánál jelent ez problémát.

"Van a valóság, meg van a propaganda"

 - reagált az adatokra Jakab Péter. A Jobbik elnöke hangsúlyozta, a propaganda szerint a kormány annyi munkahelyet teremt, amennyit a vírus tönkretesz, a valóságban meg a magyarok harmada jelezte, hogy elveszítette a munkáját.

"A Jobbik pontosan ennek megelőzése érdekében javasolta a Magyar Munkahelyvédelmi Alap felállítását, vagyis a válság miatt bajba jutott dolgozók bérének a 80 százalékos kormányzati átvállalását. A kormány e helyett inkább nemzeti konzultál, meg közmunkát hirdet, miközben Szijjártó külügyminiszter épp a napokban biztatta a magyar vállalkozókat, hogy a baráti Üzbegisztánba fektessenek be. Először talán itthon kéne munkahelyeket teremteni"

- magyarázta az Alfahírnek Jakab Péter.