Mutyipest: ezúttal a csepeli MSZP frakcióvezető a vádlott

Hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség Szenteczky János csepeli MSZP-elnök és frakcióvezető ellen – értesült a Csepel.hu. 

A csepeli lakásmutyi botrányként ismert bűnügyben a gyanú szerint a politikus a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójaként az önkormányzati rendeleteket kijátszva rászorulóknak szánt szociális lakásokat juttatott kivételezett embereknek. A lakásokat közpénzből teljesen felújították, majd fél évvel később harmadáron eladták az újdonsült bérlőknek. Az önkormányzat fideszes vezetésének feljelentései szerint a lakások felújítása sem ment rendben: túlszámlázás és fiktív munkavégzés is történhetett közben. Az ügyészség egyelőre a szociális lakások bérbeadásával kapcsolatban emelt vádat, felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozva a politikusra.

Szenteczky János ellen eddig két rendbeli hűtlen kezelés miatt emeltek vádat: az ügyészség most indítványozta ezek egyesítését az újabb büntetőüggyel. A politikus ellen ezeken kívül még rágalmazás miatt folyik büntetőper. A Csepel.hu információi szerint rendőrségi nyomozás folyik még a politikus tevékenységével kapcsolatban a fiktív lakásfelújítások ügyében, valamint azért, mert két jogerős polgári peres ítélet szerint vezérigazgatóként közpénzből fizette ki a magánügyeiben eljáró ügyvédeit.

Németh Szilárd még ellenzéki képviselőként tett feljelentést 2010 áprilisában. A nyomozás és a büntetőeljárás az azóta eltelt 58 hónapban lassan haladt előre, és többször is megakadt. 2014 júniusában az Index.hu Szenteczky János internetes újságára hivatkozva még arról is beszámolt, hogy a büntetőügyet vádemelés nélkül megszüntették. Az önkormányzat szerint a mostani vádirat azonban megint hiányos, mivel abban a valóságosnál kevesebb törvénytelenül kiadott szociális bérlakás szerepel. Bár a vádirat jelenleg felfüggesztett börtönbüntetést javasol, amennyiben kiegészül az önkormányzat által hiányolt esetekkel, valamint a jelenleg még nyomozás alatt álló ügyekben is vádemelés történik, nagy az esély arra, hogy Szenteczky Jánosra hamarosan már letöltendő börtönbüntetést fognak kérni.