Nagy Márton bejelentette: átalakítja az állami tőkealapok rendszerét a kormány

Nagy Márton bejelentette: átalakítja az állami tőkealapok rendszerét a kormány

A miniszter irányítása alatt központosítják az intézményrendszert, melynek élén létrehozzák a Nemzeti Tőkeholding Zrt.-t, és a későbbiekben már csak ezen az új tőkealap-kezelő vállalaton keresztül állítható fel új állami hátterű tőkealap. 

A kormány áttekintette az állami hátterű tőkealapok jelenlegi működését, és annak átalakításáról döntött. Cél, hogy mind a 65 állami hátterű tőkealap érdemben járuljon hozzá a magyar gazdaság és versenyképesség növekedéséhez, a vállalkozások fejlesztéséhez. Jelenleg mintegy 1000 milliárd forintnyi eddig még ki nem helyezett forrás áll rendelkezésre - ismertette hétfői közleményében Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter.

Bejelentése alapján

2023. január 1-től egy központosított rendszer kerül kialakításra, a gazdaságfejlesztési miniszter irányítása alatt.

A tőkealap-intézményrendszer élén felállításra kerül a Nemzeti Tőkeholding Zrt., és ebbe az új struktúrába tagozódik be valamennyi, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez és a Magyar Export-Import Zrt.-hez kapcsolódó állami hátterű tőkealap, a jövőben pedig kizárólag a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül állítható fel új állami hátterű tőkealap.

A tárcavezető hangsúlyozta, az új struktúra révén egy központilag irányított, hatékony állami hátterű finanszírozási rendszer jön létre a Hitel - Tőke - Garancia hármasával, hozzájárulva ezzel a kormány nemzetgazdasági céljainak eléréséhez.

A kormány az új intézményrendszertől elvárja a finanszírozási források optimális allokációjának elősegítését és felgyorsítását, a vállalkozásbarát működés és a területi szempontok kiemelt figyelembevételét - szögezte le a gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton szavai szerint az átalakításra azért van szükség, mert "az Európára és hazánkra erőltetett téves szankciópolitika következtében kialakult gazdasági és inflációs helyzet a vállalkozások működését is veszélyezteti". Ebben a helyzetben pedig kulcskérdésnek tartja az állami alrendszerek hatékonyabb, eredményesebb és gyorsabb működését - számolt be az MTI.