Nagykoalíció dönt a sikondai szanatórium sorsáról?

Mint korábban írtuk, (elsőre) megmagyarázhatatlan indokból a sikondai szanatóriumba integrálnák a városi kórház elfekvő osztályát. Mivel szakmai indokkal nehéz alátámasztani a döntést, felmerülhet annak a lehetősége, hogy a logisztikai átalakítás hátterében a nemrég több százmillió forintból felújított szanatórium épületének magánkézbe való kijátszása húzódhat meg - figyelmeztetett Imre Ferenc, a Jobbik Komlói Szervezetének elnöke.

A gyanút csak megerősíti, hogy a szanatóriummal szemben található wellness-központ privatizálása is hasonló gyakorlat mentén folyt le. A városi legenda szerint az egykori strand csődbe ment, ezután bagóért értékesítették az ingatlant a haveri befektetőknek, és mint korábban fogalmaztunk, a baráti kör Komlón igen széles, s a jó viszonyt egyáltalán nem befolyásolja a pártlogó különbözősége.

Beszállt a nagypolitika is

Amikor idén januárban dr. Szakács László szocialista országgyűlési képviselő, és dr. Barbarics Ildikó MSZP-s önkormányzati képviselő közös sajtótájékoztatón a komlói kórház, illetve az egészségügyi ellátás eladósodása miatt keseregtek, sokan az értetlenségüknek adtak hangot. Ugyanis Szakács a korábbi szocialista városvezetés idején, Páva Zoltán munkáját segítette alpolgármesteri tisztségben; ilyenformán több mint visszás, amikor egykori előnytelen szerződésekre hivatkozik a jelenleg már a parlamentben tevékenykedő politikus.

Mindenesetre, februárban egy népes kormányzati delegáció is megérkezett Komlóra.

Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, Hoppál Péter kormánypárti országgyűlési képviselő, Polics József fideszes polgármester és dr. Tánczos Frigyes igazgató főorvos kíséretében ismerkedett a járó- és fekvőbetegek ellátását végző komlói intézmény működésével, pénzügyi helyzetével - írta a komloiujsag.hu.

Természetesen, a tanácskozás során minden jót megígértek. A mintegy negyvenezer embert kiszolgáló Komlói Egészségcentrum jövője biztosnak mondható, ugyanakkor törekednie kell arra, hogy adóssága a jövőben ne termelődjön újjá komolyabb mértékben, így szükség lehet egyes részterület működésének átszervezésére - hangsúlyozta Zombor államtitkár.

Így történhetett meg, hogy a nagyságrendileg 350 millió forintos kórház és az egyébként anyagilag biztos szanatórium integrálása napirendre került.

Eddig senki sem panaszkodott a szanatórium miatt

Ezzel kapcsolatban fejezte ki aggályait Gliczéné Sándor Judit, az egykori bányász szanatórium vezetője.

Kiemelte, hogy bár a fideszes képviselők a sikondai intézményről (is) tárgyaltak a szemközti wellness-központban, az ő véleményére nem volt kíváncsi egyikük sem.

Ugyanakkor azt is furcsának találta, hogy Polics József miért nyilatkozta azt a Baranya televízióban, hogy a szanatórium működésével évről-évre gondok adódnak, hiszen a mozgásszervi betegségeket gyógyító intézmény az elmúlt 4 évben legalább 100 millió forintot takarított meg az állami költségvetésnek, hiszen a központi büdzsé a 82 millió forint helyett mindössze 56 millió forintot biztosít számára.. A különbözetet, a fejlesztéseknek köszönhetően, ki tudjuk gazdálkodni - emelte ki Gliczéné Sándor Judit.

Valóban furcsa, ha tényleg évek óta problémák jellemeznék az intézmény működését, akkor vajon korábban miért nem lehetett hallani sehol ezekről a gondokról.

A konkrét számokkal kapcsolatban: a 2014. évi záró mérleg adatai szerint a szanatórium tényleges tartozása 3.491.000 forint.

Az integráció csak az egyik félnek előnyös

A fideszes polgármester szerint a szanatórium kihasználatlan. Ezzel kapcsolatban Gliczéné Sándor Judit arra hívta fel Polics József figyelmét, hogy értesülései szerint a háziorvosok, illetve a városi kórház dolgozói mostanában inkább a távolabbi egészségügyi intézményekbe utalják be a betegeket (például Harkányba), ennek ellenére már márciusban elérték a tavalyi beutaltak számának negyven százalékát.

A szanatórium igazgatója mindenkit megnyugtatott, hogy szívesen segítenek a kórháznak, de csak olyan formában, amely mindkét fél számára előnyös, az integráció viszont erre alkalmatlan. A sikondai szanatórium megfelelő működése csak önálló jogi keretek között biztosítható - húzta alá.

Már csak azért is, mert az összevonás esetén az újratermelődő adósság keletkezésének a helye és oka már nem lenne kimutatható, azt gond nélkül rá lehetne hárítani a a szanatóriumra.

A történetnek itt még nincs vége, mert ahogy Komlón járja: egy bányászvárosban öngyilkosság a bányászokkal szembemenni.