Nyílt levél a miniszternek: milliárdos veszteséget szenvedhet el a magyar napenergia szektor

Arccal a XXI. század felé.

A szervezetek felidézik, az intézkedést a támogatási keret túlfoglalásával és az Európai Bizottsággal való “kedvezőbb feltételek” egyeztetésével indokolta a sajtóban a Miniszterelnökség, azonban - ahogy azt más esetben is megszokhattuk - a váratlan rendeletmódosítást nem előzte meg egyeztetés a napenergia-szektorral, és semmiféle előzetes tájékoztatás sem történt.

"A módosítás nyomán legalább 200 folyamatban lévő 500 kW alatti napenergiás kiserőmű-projekt és hasonló számú, előkészítés alatt lévő projekt került bizonytalan helyzetbe"

- figyelmeztetnek.

A levelet aláíró 41 szervezet a helyzet tisztázását és egyeztetést kér a napenergiás kiserőművek jövőjével kapcsolatban.

“Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy a kormányzat, az illetékes hivatal, a releváns szakértők és a napenergia-iparág több éves közös munkájában csak az érintettek bevonásával történhessen változás. Ez közös, nemzetgazdasági érdekünk. Amennyiben a közelmúltbeli, az érintettek nélkül meghozott METÁR-KÁT változások életben maradnak, úgy milliárdos nagyságrendű kár érné a fejlődésben levő hazai napenergia szektort és a hazai éghajlatvédelmi-energetikai vállalások teljesítése is veszélybe kerülne”

– írták a szervezetek.

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség által kezdeményezett nyílt levélben a szakmai konkrétumok mellett arra hívják fel többek között a miniszterek figyelmét, hogy közös céljuk, hogy a napenergia hasznosítása minél jobban elterjedjen az országban és a szektor nemzetközi viszonylatban is felzárkózhasson. Ehhez azonban az eddigi szoros együttműködés folytatására van szükség a kormányzati oldal és a többi szereplő között - vélekednek.

A teljes levelet IDE KATTINTVA olvashatja el.