Újdelhiben összecsaptak a rendőrök és a tüntetők

Újdelhiben összecsaptak a rendőrök és a tüntetők

Áttörték kedden a rendőrség úttorlaszait Újdelhinél a fővárosuk mellett hónapok óta tiltakozó indiai farmerek, és megrohamozták a város szívében lévő, 17. századi Vörös Erőd palotát is, nem sokkal a nemzeti ünnep alkalmából Újdelhiben tartandó katonai parádé előtt. A rendőrség az oszlatáshoz könnygázt és gumibotokat is bevetett.

Narendra Modi miniszterelnök hagyományosan a Vörös Erődben szokta kifüggeszteni az indiai zászlót a nemzeti ünnep alkalmából.

A földművesek és a rendőrség a rendőr-főkapitányság épületének közelében csaptak össze, ahol beszámolók szerint a rendvédelmi szervek alulmaradtak a tüntetőkkel szemben. Két traktor például üldözni kezdte a menekülő rendőröket.

A rendőrség szerint egy tiltakozó életét vesztette egy traktoros balesetben, aktivisták szerint viszont egy lövés által. Az összecsapásokban többen megsebesültek, a városban a hatóságok időszakosan szüneteltették az internetszolgáltatást a helyi sajtó szerint az erőszak megfékezése végett.

Korábban a hatóságok azzal a feltétellel engedélyezték itt a megmozdulást, hogy a tiltakozók nem zavarják meg az ezen a napon hagyományos ünnepségeket.

A fővárosba katonákat is kivezényeltek a rend biztosítása érdekében, sajtóbeszámolók szerint mindeközben traktorok hosszú sora tart Újdelhi felé a városba vezető utakon. Több, újságírók által megszólaltatott tüntető leszögezte: nem fognak hazamenni.

Indiában hónapok óta zajlanak a tiltakozások az agrárpiac liberalizációját célzó törvények visszavonása érdekében. Több tízezer földműves novemberben ütött tábort a fővárosba vezető főbb utak mentén, valamint a főváros bejáratánál. A szeptemberben elfogadott törvényjavaslatok értelmében a mezőgazdasági termékek szabadárasak lennének. A farmerek pedig attól tartanak, a hatósági árak eltörlése lehetővé tenné a nagyvállalatoknak, hogy olyan alacsony árakat szabjanak, amelyekkel ők nem tudnak versenyezni.

Hétfőn Narendra Szingh Tomar mezőgazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy a megmozdulások békés mederben tartása nem csupán a hatóságok, hanem a tüntetők felelőssége is.

A koronavírus-járvány miatt idén korlátozottan megtartott nemzeti ünnep alkalmából Narendra Modi miniszterelnök Twitteren gratulált India népének, üzenetében nem tért ki a tiltakozókra.
    A köztársaság napján India arról emlékezik meg, hogy 1950-ben ezen a napon lépett hatályba az ország alkotmánya.

(MTI)