Légvédelmi rakétarendszereket vásárol Magyarország

Légvédelmi rakétarendszereket vásárol Magyarország

NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől a Magyar Honvédség - jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága az MTI szerint.

Magyarország légterének védelmében kulcsszerepet játszanak azok a korszerű, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek, melyeket 2023-től kap meg a honvédség. Történelmi lépésről van szó, hiszen a magyar légvédelem mintegy négy évtizede nem esett át ilyen arányú fejlesztésen. A NATO-ban elterjedt, az amerikai főváros védelmét is biztosító NASAMS rendszerekkel a szövetségi követelményeknek leginkább megfelelő megoldást választottuk

- nyilatkozta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A rendszerről azt is írják, hogy az 1976 óta szolgálatban álló, most leváltandó szovjet Kub komplexumokhoz képest az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma, azaz a légvédelem harci lehetősége. A NASAMS ezen túlmenően olyan légi támadó eszközökkel - például pilóta nélküli repülőgépek (drónok), illetve csapásmérő robotrepülőgépek - is fel tudja venni a küzdelmet, amelyekkel szemben a honi légvédelem eddig nem, vagy csak rendkívül korlátozott képességekkel rendelkezett.

A magyar haderő fejlesztése folyamatos, legutóbb két napja számoltunk be róla, hogy Brazíliától vásárol a kormány szállítógépeket:

Két olyan katonai szállítógépet vesz a kormány, amelyek fedélzete intenzív egészségügyi ellátásra is alkalmas

Megállapodást írt alá két KC-390-es közepes méretű, multifunkciós szállító repülőgép vásárlásáról a magyar kormány és a brazil Embraer - számolt be róla az airportal.hu. A pilóták képzése, valamint a légi utántöltésre alkalmas repülőgépek karbantartása is a megállapodás részét képezi.