Navracsics nem tudja most eldönteni, igazságügyi miniszterként bevetette volna-e a Pegasust

Navracsics nem tudja most eldönteni, igazságügyi miniszterként bevetette volna-e a Pegasust

Kedden délután Budapesten, az ELTE Jogtudományi Kar épülete előtt sajtótájékoztatót tartott Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) megvalósításáért felelős kormánybiztos, ahol a 100 milliárdos büdzséből működő köztévé arról kérdezte, hogy Tapolcán a Városi Mozi igazgatója nem tűzte műsorra Kálomista Gábor Elk*rtuk című filmjét.

Navracsics Veszprém 3-as számú választókerületének fideszes elnökeként válaszolt, és lapunk arra járó tudósítójának is készséggel válaszolt két kérdésre.

A fideszes képviselőt annak a friss hírnek a kommentálására kértük, miszerint Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali politikus levelet írt Orbán Viktornak, amelyben biztosította, hogy teljes mértékben támogatja a magyar miniszterelnök ellenállását a fenyegetésekkel, felszólításokkal és az Európai Unió által Magyarország ellen gyakorolt zsarolásokkal szemben, és meg van győződve arról, hogy a patrióta és szuverenista erőknek egyesülniük kell a harcban.

Navracsics azt mondta, ez Marine Le Pen véleménye, arra a kérdésünkre, hogy ez mennyire egyeztethető össze személy szerint azzal politikával, amit ő fideszes képviselőként vallott az Európai Unióban, úgy reagált, 

"mindig is elmondtam, hogy én a Fidesznek annak a szárnyához tartozom, akik az Európai Néppárthoz közelebb állnak"

- fogalmazott, hozzátéve, hogy Marine Le Pen nem tagja a Fidesznek, tehát ebből a szempontból nincsen konfliktus. Ezenkívül nem kívánta értékelni a francia politikus politikáját.

A Fidesz egy nagyon széles párt, itt elfér az az ember, aki az Európai Néppárttal való együttműködést szorgalmazza, meg az is, aki örül annak, hogy kilépett a Fidesz onnan

- mondta.

Mint megírtuk, október végén tett látogatást Magyarországon Marine Le Pen, aki a Karmelitában Orbán Viktorral egyeztetett Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke jelenlétében.

A francia "radijobb" vezére tegnap óta Budapesten van, ma találkozik Le Pen Orbánnal a Karmelitában

Budapestre látogatott hétfőn a francia radikális jobboldal egyik vezéralakjának tartott Marine Le Pen, aki elsőként a Hősök terén járt, ahol a kommunista diktatúra áldozatairól emlékezett meg, majd a Parlamentbe ment, később pedig megtekintette a Duna-parti holokauszt-emlékművet is - írja a hvg.hu.

A másik téma a Kósa Lajos által kikotyogott hír volt, mely szerint a magyar állam, egész pontosan a Belügyminisztérium bizony megvásárolta a Pegasus kémszoftvert. Kíváncsiak voltunk, hogy volt igazságügyi miniszterként hogyan értékeli ezt. Navracsics Tibor nem akart semmit mondani az ügyről, állítása szerint fogalma sincsen, hogy használták-e a szervek itthon, nem is volt itthon még ebben az időszakban. Arra, hogy minden bizonnyal jelen pillanatban is használják, azt mondta, 

én biztosan nem.

Azon felvetésünkre, hogy az ő igazságügyi minisztersége idején elképzelhető lett volna-e, hogy bevessenek egy a terroristák és szervezett bűnözők megfigyelésre létrehozott kémszoftvert, úgy felelt:

Nem tudom megmondani, akkor mi lett volna. Erre szokták azt mondani, hogy hipotetikus kérdésekkel nem foglalkozom.

Kósa elszólása, ellenzéki reakciók és a kémszoftvert kifejlesztő cég kilátásba helyezett szankciói - a Pegasus-ügy előzményeiről röviden

Mint megírtuk, miután múlt csütörtökön meghallgatta a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját, a fideszes Kósa Lajos a Honvédelmi és Rendészeti bizottság elnökeként elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezte a Pegasus nevű kémszoftvert, amiben ugyanakkor nem lát kivetnivalót.

Kósa Lajos beismerte, hogy a Belügyminisztérium volt a Pegasus kémszoftver beszerzője

Miután csütörtökön meghallgatta a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját, Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke újságíróknak elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezett az izraeli kémszoftverből, de ebben nem lát kivetnivalót - írja az

Ez azért figyelemreméltó, mert eddig az Orbán-kormány miniszteri egyetlen alkalommal sem fogalmaztak egyértelműen azzal kapcsolatban, hogy hazánk beszerzett volna ilyen eszközt, azt meg főleg elképzelhetetlennek tartották, hogy magyar állampolgárok (újságírók, politikusok, üzletemberek) ellen azt bevetették volna.

Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint Kósa Lajos ezzel minősített információt hozott nyilvánosságra, ezzel pedig a Büntető Törvénykönyv 256. paragrafus (1) bekezdés alapján minősített adattal való visszaélést követett el, amely a jogszabály szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint Kósa törvényt szegett a kémszoftver vételének elismerésével

Miután csütörtökön meghallgatta a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját, Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke újságíróknak elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezett az izraeli kémszoftver ből, de ebben nem lát kivetnivalót. Stummer Jánosnak, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint Kósa Lajos ezzel minősített információt hozott nyilvánosságra, ezzel pedig a Büntető Törvénykönyv 256.

A történet itt azonban nem állt meg: a 24.hu megkereste a Pegasust kifejlesztő izraeli NSO Groupot, mit szólnak a magyarországi fejleményekhez, lesz-e bármilyen következménye annak, hogy a magyar kormány civilek megfigyelésére is használta a szoftvert. A cég röviden reagált, amiben viszont felhívta a figyelmet arra, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását is.

Már az izraeliek is szankciókról beszélnek a fecsegő Kósa Lajos miatt

Kósa Lajos nem egyszer okozott már gondot a kormányzatnak, de most úgy tűnik, sikerült neki egy nemzetközi titkosszolgálati balhét is okoznia. Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, a fideszes országgyűlési képviselő, mint Honvédelmi és Rendészeti bizottság elnöke, elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezte a Pegasus nevű kémszoftvert.