Négy lépés, és kiszabadulunk a fogyasztói társadalom ördögi köréből

A kormány a helyén maradt, senki sem gyarmatosította a hazánkat, sőt most kivételesen még a klímánk is az évszaknak megfelelő.
 
Mint ismert(?) a sors szeszélye folytán a idén ugyanazon a napon ünnepeltük a Fekete Pénteket (Black Friday), az amerikai Hálaadást (sic!) követő első pénteket, amikor eddig – még csak - az Egyesült Államokban az üzletek rendkívüli akciókkal várják a városi gladiátorharcot kedvelő polgárokat, illetőleg a "Ne vásárolj semmit!" napot, amely minden november utolsó péntekén igyekszik arra felhívni a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira.

 
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) azért kérte arra az embereket, hogy
egyáltalán ne vásároljanak semmit pénteken, hogy rámutassanak a túlfogyasztásra, a tudatos vásárlási szokások fontosságára.
Az év minden napján a vásárlás előtt gondoljuk meg, hogy valóban szükségünk van-e a megvásárolni kívánt termékre és csak akkor vegyük meg, ha az valóban szükséges. Ha vásárlás mellett döntünk, akkor is mindenképp keressük a helyi, hazai árucikkeket, az idény zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a méltányos kereskedelemből és ökológiai gazdálkodásból származó termékeket - tanácsolják a természetvédők.
„Örülnénk, ha minél többen elgondolkodnának a vásárlási szokásaikon, és amennyiben a „túlfogyasztás” jeleit látják magukon, megpróbálnának lépésről-lépésre kiszabadulni a fogyasztói társadalom ördögi köréből. Sokkal boldogabbak lennénk, ha a felesleges dolgok vásárlásával töltött időt kirándulásra, olvasásra, beszélgetésre, és egyéb, valódi örömet hozó tevékenységre, kikapcsolódásra fordítanánk.”
– buzdított a változtatásra Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.
 

Íme négy vásárlási tippj az év 365 napjára:

1.    Elsőként érdemes végiggondolni, hogy valóban szükségünk van-e a megvásárolni kívánt termékre. Ehhez nagy segítséget nyújthat egy bevásárló lista, így kisebb a csábítás, hogy olyasmit vegyünk, amit aztán csak kerülgetünk, vagy élelmiszer esetén kidobunk, mert megromlik, mielőtt elfogyaszthatnánk.
 
2.    Ha a vásárlás mellett döntünk, mindenképp nézzük meg, hogy a termék honnan származik, keressük a helyi termékeket, hiszen ebben az esetben a hazai gazdaságot támogatjuk és nem mellesleg a szállításból eredő környezetszennyezés is jóval alacsonyabb.
 
3.    Nagyon fontos, hogy idény gyümölcsöket és zöldségeket vásároljunk. Bizonyára mindannyian kóstoltunk már paradicsomot és földiepret decemberben, de azok zamata, vitamintartalma meg sem közelíti a nyáron termettekét, arról nem is beszélve, hogy igen gyakran a külföldről származó gyümölcsökön, zöldségeken növényvédőszer-maradványok, tartósítószerek mutathatók ki.
 
4.    Keressük a környezetkímélő gazdálkodásból, illetve méltányos kereskedelemből származó bio és fair trade termékeket, amelyek előállítása során óvják a környezetet és a termelők megélhetését is biztosítják.
Vagy hagyjuk az egészet, vegyünk banánt november végén, heveredjünk le a 150 ezerről 90 ezer forintra leértékelt televíziónk elé, hiszen nem dőlt össze a világ. A kormány a helyén maradt, senki sem gyarmatosította a hazánkat, sőt most kivételesen még a klímánk is az évszaknak megfelelő.