Nehéz elhinni, hogy Putyin ezért jött Budapestre

Fajsúlyos bejelentések nem hangzottak el. Öt megállapodást hagytak jóvá.

Az Országházban rendezett ceremónián a magyar kormányfő és az orosz elnök jelenlétében egyezményt írtak alá az atomenergia-ipari képzés területén, valamint kicseréltek egy olyan megállapodást is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban.

Emellett orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szóló egyezményeket szignáltak a két kormány képviselői.

A rezsicsökkentés folytatása

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kijelentette: „Magyarország és Oroszország jó megállapodásokat kötött. Hozzátette: „Magyarországnak szüksége van az orosz piacra és az orosz energiára.” Orbán közölte: „az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés keretein belül lehetőség van arra, hogy az eddig fel nem használt gázt Magyarország a jövőben felhasználhassa, és mindig az igénybevételkor fizessen.”

A kormányfő úgy fogalmazott: biztonságba helyezték a magyar családok energiaellátását, és garantálták a magyar ipar működését is. Orbán kérdésre azt is mondta, hogy e megállapodás nélkül, a biztosan és kiszámíthatóan érkező orosz gáz „nélkül nem lehetne folytatni a rezsicsökkentést”.

A miniszterelnök hosszasan beszélt az EU és Oroszország közötti békés viszony rendezéséről. „A jó viszony nemcsak Magyarország, de egész Európa érdeke” – mondta Orbán. Hangsúlyozta: „Mielőbb rendezni kell az EU és Oroszország közötti viszonyt.” Azt is egyértelművé tette, hogy Magyarország az „ésszerű megoldás és ésszerű rendezés mellett áll”. Arra figyelmeztetett, hogy Oroszország kirekesztése „nem ésszerű”, ezzel a térség biztonsága nem teremthető meg.” Leszögezte: a rendezés alapja, a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet.

Putyin: nem lemondták a Déli Áramlatot, hanem nem engedték nekik

Vlagyimir Putyin szerint konstruktív módon vitatták meg a kétoldalú kapcsolatok minden kérdését. Az orosz államfő Oroszország egyik legfontosabb gazdasági partnerének nevezte Magyarországot.

Kiemelte: minden kérdést megoldottak, amelyet a magyar fél felvetett. A Gazprom készen áll arra, hogy a fel nem használt gázmennyiséget átütemezze az elkövetkező időszakra, és Magyarországnak nem kell kifizetnie a fel nem használt gázmennyiséget – közölte. Vlagyimir Putyin arra is kitért: a Gazpromnak nincs ellenvetése, hogy a tárolt gáz mennyiségét, a tárolási kapacitásokat növeljék. A tavaly kötött egyezmény a paksi bővítésről és az annak megvalósításához nyújtott kedvezményes orosz hitel nagyon kedvező üzlet Magyarországnak – mondta az orosz elnök.

Azt is hangsúlyozta: nem lemondtak a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről, hanem nem engedték nekik, hogy megvalósítsák azt. Oroszország kénytelen voltak lezárni a projektet, nem kaptak lehetőséget a megvalósításra - jelentette ki.

Putyin közölte, hogy a korábban tervezett Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítésére létrehozott South Stream Hungary nevű orosz-magyar közös vállalatot hasznosítani lehetne a Török Áramlat meghosszabbítására Európában. Mint mondta, készen állnak, hogy megteremtsék a lehetőséget arra, hogy Törökországon keresztül jusson el a gáz Európába, és ha logisztikailag lehetséges, Bulgárián keresztül is szívesen szállítanak gázt. Nem akarnak senkit elvágni a gázhoz jutás lehetőségétől, ki kell számolni, hol gazdaságosabb a szállítás - hangoztatta. Hozzátette: biztosan nem fognak lemondani az együttműködésről Törökországgal.

A tűzszünet után csökkentek a harci cselekmények

Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban az orosz államfő arra számít, hogy sikerül érvényt szerezni a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodásoknak. Fontosnak tartja, hogy mind a kijevi vezetés, mind pedig a kelet-ukrajnaiak beleegyeztek a mélyreható alkotmányos reform végrehajtásába. Kijelentette, hogy a minszki tűzszüneti megállapodás után jelentős mértékben csökkentek a válságövezetben a harci cselekmények. A folytatódó debalcevói harcokkal kapcsolatosan pedig elmondta, hogy ami ott történik, az "megmagyarázható és előre látható volt", mert a kelet-ukrajnai fegyveresek már a minszki megállapodás előtt körbezárták az ott állomásozó ukrán csapatokat. Reményét fejezte ki, hogy Kijev nem fogja gátolni az ott rekedt ukrán katonák fegyverletételét. Putyin újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: Moszkva tudomása szerint már szállítanak külföldről fegyvereket Ukrajnának.

Budapesti programja végén Áder János köztársasági elnök fogadta Putyin orosz elnököt a Sándor-palotában.

Az MSZP kiteregette a szennyest

...mármint így...

Az MSZP szerint Orbán Viktor „elárulta a magyar nemzeti érdeket” a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való budapesti tárgyalásán. Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese kedd esti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az orosz elnök „biodíszletnek” használta Magyarországot, hogy megmutassa, van olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják.

LMP: Orbán Putyinhoz „dörgölőzött”

Az LMP szerint Orbán az Oroszországgal szembeni teljes függés útjára vitte Magyarországot a Putyinnal való tárgyalásokon. Szél Bernadett, az LMP társelnöke kijelentette: Orbán Putyinhoz és birodalmához „dörgölőzött”.

A DK is leárulózta Orbánt

A Demokratikus Koalíció szerint is „elárulta” Orbán Európát. Niedermüller Péter, a párt alelnöke úgy vélekedett: amikor Orbán eurázsiai összefogásról beszélt, akkor tulajdonképpen az EU politikájával fordult szemben.

A politikai minoritások, mint az Együtt, a PM és a Liberálisok is „megdöbbentek”, akár egymás szavait is kicserélhetnék, mert álláspontjuk szerint szintén negatívan ítélték meg az Orbán-Putyin találkozót.

A Jobbik szerint felemás a tanácskozás eredménye

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője fontos eredménynek nevezte, hogy ezután is hosszú távon biztonságban, stabilan érkezik gáz és energia Oroszországból. A baloldali pártok nyilatkozataira reagálva megjegyezte: „ők most hazamennek az orosz gázzal fűtött lakásaikba és onnan ostorozzák majd tovább a Putyin által vezetett Oroszországot”. Mirkóczki megfedte: hiteltelennek, cinikusnak és hazugnak nevezte Orbán Viktor azon szavait, amelyekkel kártékonynak nevezte az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit. Emlékeztetett rá, hogy ezeket mind megszavazták Orbánék. A Jobbik továbbá elvárta volna Orbántól, hogy kifejtse azt is, mit kíván konkrétan tenni a kárpátaljai magyarokért. Mirkóczki azt is megjegyezte: reméli, hogy a kormány keresi azt a felelőst, akinek sikerült "ellenforradalmi köntösbe öltöztetni egy emlékművet a sírkertben". Az esetet "példátlan blamának" minősítette.