Nehéz elítélni a csendes gyilkost - a halálos por ma is lassan ölhet

Miközben a Fideszen belül is érdekképviseleti ellentétek alakulhattak ki, ma is ölhet a lassú gyilkos, az azbesztpor.

A beszívott azbesztpor okozhat tüdőrákot és gégerákot, a legkisebb azbeszt expozíciót és légzőszervei hajlamosságot is kockázatnövelő tényezőnek kell tekinteni, a betegségek lappangási ideje több évtized is lehet. Lőrinciben pedig az azbeszttel kevert port szállít a szél nap, mint nap, jelen pillanatban is.

Évekkel ezelőtt fertőződtek meg

György Zsolt (†38) özvegye elhunyt férje után örökölte meg a magyar állam elleni kártérítési pert, melynek tétje eredetileg több tízmillió forint lett volna, ezért úgy érzi, nem teheti meg, hogy saját elhatározásából feladja az ügyet.

Zsolt szerette volna bebizonyítani, hogy a tragikus egészségkárosodásáért közvetlenül a gyilkos azbesztpor, közvetve pedig a magyar állam a felelős, a per azonban lassabban folyt le, mint a halálos kimenetelű betegség. Ezért az áldozat végakaratában kérte arra nejét, hogy ne adja fel, folytassa az eljárást.

Gy. Zsoltné ma annak is örülne, ha az állam hozzájárulna az apa nélkül maradt 7 éves mozgáskorlátozott kisfia hollandiai műtétjéhez, illetve a drága albérlet helyett szeretne hozzájutni egy saját otthonhoz. Zsolt azt is szerette volna, hogy a megítélt kártérítés fele jótékony célokra menjen, sorstársai megsegítésére. Idén nyáron azonban, ha az igazságszolgáltatáson múlik, nem lesz költözés, ugyanis a bíróság a mai egyeztető tárgyaláson, az alperes és a felperes megállapodása szerint újabb orvosszakértőt hallgat meg, de csak szeptemberben.

- El kell magyarázni, hogy nem kizárólag azok betegedtek meg, akik a cementgyártban dolgoztak - mondta el az alfahir.hu számára Juhász Szilárd (Jobbik) lőrinci önkormányzati képviselő, aki kiválóan ismerte a helybéli György Zsoltot. A politikus az ügyet a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri, a mai tárgyaláson is jelen volt. Elmondta, hogy az áldozat néhány száz méterre nőtt fel a cementgyár területétől, az azbesztfertőzött különféle tárgyakat pedig a környékbeliek egyébként is széthordták, hogy azokat hétköznapi célokra hasznosítsák. Padlások szigetelésébe, pajtákba, vagy akár koncertterembe is került a mérgező anyagból.

Ma is ölhet a lassú gyilkos

A kormány 1,3 milliárd forintot fordít arra, hogy 4-6 hónap alatt elszállíttassa Lőrinciből a megmaradt azbeszthulladékot az egykori cementgyár területéről, de Juhász arra nem lát garanciát, hogy ebbe belefér majd a mintegy 500 azbesztfertőzött lakóház kármentesítése. A háztulajdonosok saját akaratukból használták fel a mérgező építőanyagot, de a halálos veszélyre senki nem figyelmeztette őket.

A lőrinci önkormányzat többször is segítséget kért az ügyben, kevés eredménnyel. Az 1971-től működő cementgyár 2004-ben zárt be, tulajdonosa, az Etercem Kft. jogutód nélkül megszűnt. Később a Selyp Invest Kft.-jé lett az üzem, s ők kezdtek neki a szakszerűtlen bontásnak is 2013-ban. A rossz technológia miatt több alkalommal is nagy dózisú azbesztpor kerülhetett a levegőbe, s kerül azóta is. A bontást nem az előírásoknak megfelelően végezték: úgy robbantottak, hogy nem akadályozták meg a törmelék felporzását. Háromszor riasztotta a lőrinci polgármester a hatóságokat, a katasztrófavédelmet, a munkaügyet, a környezetvédőket, de a tulajdonosok nem foglalkoztak a tiltással.

A képviselő-testület feljelentést tett a Selyp Invest Kft. ellen. Úgy tudják, a cég tulajdonosa jelenleg külföldön tartózkodik, ezért azt is kérték: adjanak ki nemzetközi elfogatóparancsot ellene. Juhász elmondta, hogy az ügyészségen jelenleg a cég felelősségének a megállapítása zajlik.

Nem kell senkinek az azbesztpor

Azonnal fel kell számolni az egykori gyárterületen megmaradt 26 ezer tonna veszélyes hulladékot, a megbetegedésekért felelősöket pedig számon kell kérni – jelentette ki Szabó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője. A hulladékszállítást el is kezdődött, de Kontrát Károly, a várpalotai térség parlamenti képviselője - szintén fideszes államtitkár - leállította azt. Kontrát elintézte, hogy ne érkezzen mérgező szállítmány az inotai lerakóba, de az erre alkalmatlan is lenne.

- Miközben a várpalotai fideszes képviselők, Kontrát Károly államtitkárral kiegészülve győzelmi mámorban ünnepelnek, nem kellene elfelejteniük, hogy a legnagyobb titokban ők próbálták Inotára csempészni az azbeszttartalmú veszélyes hulladékot. A Jobbik ezzel szemben mind országos, mind pedig helyi szinten azért küzd, hogy hasonló eset többé ne forduljon elő – jelentette ki Kepli Lajos, a Jobbik szakpolitikusa az eset kapcsán.

Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője korábban azt mondta, a szennyezett törmelékből a helybéli munkanélküliek vasat igyekeznek kibányászni, nem foglalkozva azzal, hogy ez gyakorlatilag életveszélyes. Sneider akkor közölte, hogy türelme véges, egy-két hónap után drasztikusabb eszközökkel fog fellépni, ha megint nem történik semmi.  Mint arról beszámoltunk, a civileknél is betelt a pohár, tiltakozássorozatba kezdtek. 

A párt az Illatos úton arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország alatt időzített bombák ketyegnek.