Nem az ellenforradalmazó emlékművet koszorúzza meg Putyin

Az előzetes hírekkel ellentétben nem az 1956-ot ellenforradalomnak nevező emlékhelyet koszorúzza meg Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az Index és a 444 tegnap közzétett információja falsnak bizonyult. A két liberális portál arról írt, hogy Vlagyimir Putyin egy nemrégiben felújított emlékhelyet fog megkoszorúzni, melyen a következő felirat áll:

“Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956 októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért”

A hír sokaknál joggal vágta ki a biztosítékot, a Népszabadság mai számából azonban kiderül, hogy az orosz elnök nem az említett emlékhelyet, hanem az annak közelében lévő, sokkal nagyobb világháborús obeliszket fogja megkoszorúzni. Az Ismeretlen katona sírjának nevezett emlék valójában nem sír, és a valódi neve sem ez. 1921-ben mozgalom indult a magyarok példátlan hősiességének állított emlékért, pályázaton pedig a Gellért hegybe ékelődő emlék nyert. Sokan viszont a párizsi Soldat inconnu mintájának követését sürgették, ezért született meg a Nemzeti Hősök Országos Emlékköve, melynek fedőlapján a világháború évszámai, és Az ezeréves határokért felirat olvasható.