Nem egy, hanem három nemi erőszakos ügye volt Kiss Lászlónak

Az ötvenöt évvel ezelőtti bírósági iratok szerint nem csak egy nő csoportos megerőszakolásában vett részt Kiss László.

A Népszabadság birtokába jutott iratok szerint amikor Kiss börtönbe került Takáts Zsuzsanna megerőszakolása miatt, a bíróság nem csupán egy, hanem kettő ügyet vizsgált egyszerre, sőt, még egy harmadikról is szó volt. A lap azt írja,

Kisst egy 1960. december 30-án történt nemierőszak-kísérlet miatt fél évre kitiltották az összes uszodából, eltiltották mindennemű sporttevékenységtől, valamint kirakták a magyar válogatott úszókeretéből is.

A fegyelmit azért kapta, mert a kültéri, gőzben álló medencében két társával körbefogtak egy F. Marianna nevű 18 éves lányt, durván megfogdosták és azt követelték tőle, hogy közösüljön velük. A lányt, amikor félelmében odakiáltott az úszómesternek, lenyomták a víz alá.

Ettől még lebuktak, és a bíróság a fél évvel későbbi, Takáts Zsuzsanna 1961. július 4-i megerőszakolásával kapcsolatos perben ezt is figyelembe vette. Kiss harmadrendű vádlottként így kapott három év szabadságvesztést, amiből 20 hónap után szabadult.

Harmadik ügy

A bíróság azonban egy harmadik ügyet is tárgyalt. Eszerint Takáts Zsuzsanna megerőszakolása után egy nappal, 1961. július 5-én a három férfi egy P. Judit nevű nőt ugyanúgy becsalt az uszoda melletti épületbe, és őt szintén megerőszakolták. A bíróság ugyanakkor ezt az ügyet nem vette figyelembe arra hivatkozva, hogy az áldozat vallomása ellentmondásos és megbízhatatlan volt - Kisséket így bizonyítottság hiányában felmentették ez alól.

Kiss Lászlóról tehát elmondható, hogy összesen három erőszakos ügye volt, még ha az egyik alól fel is mentették.

Hiába tart olyan súlyos mélységben a magyar közélet néhány erkölcstelen molekulahalmaza, hogy védeni próbálja Kisst (a Friderikusz nevű csak ifjúkori botlásként kezeli egy nő megerőszakolását), valójában egy ilyen ügy alól soha, semmilyen formában nem lehet felmentést kapni. Főleg nem húsz hónap börtönbüntetéssel.

Az 1956-os forradalom után évekig tartottak a koncepciós perekre épülő kivégzések, az utolsókat hivatalosan 1961 végén hajtották végre. Kiss László, aki a botrány kirobbanása után még koncepciós pernek nevezte ügyüket, ezzel szemben egy valódi, borzalmas bűnt úszott meg nevetségesen enyhe büntetéssel. Mindezt tetézi, hogy -az RTL Klubnak adott Takáts-interjú szerint- a nő nevelőapját még le is akarták fizetni, majd amikor ebbe nem ment bele, összeverték.

Kiss László három ilyen üggyel a háta mögött lett elismert ember, díszpolgár. Magyarországon pedig vannak olyan belterjes arcok, akiknek három ilyen ügy sem elég ahhoz, hogy köpjenek egyet. Egy dolog biztos: a hatvanas évek elején rossz emberekre vártak a bitófák.