Nem előrehozott választással, újabb nemzeti konzultációval küzd a Fidesz

Sajtóértesülések szerint a Fidesz-KDNP újabb nemzeti konzultáció indítására kér támogatást a ma kezdődő frakcióülésen.

A portálnak nyilatkozó fideszes képviselők szerint erre azért kerül sor, mert nincs realitása annak, hogy a parlamenten keresztülmenjen a kétharmados támogatást igénylő törvény.

A kormány terve, hogy a kétharmados támogatást nem igénylő törvénymódosításokat kiveszik az alaptörvény-módosításból, és külön megszavazzák őket, a konzultációval pedig a nyomásgyakorlás a céljuk.

Mint korábban írtuk, a Fidesz már január végén bejelentette, hogy nem egyeztet tovább az ellenzékkel az alkotmánymódosításról, melyhez a parlamentben kétharmados támogatásra lenne szükségük. Mivel ezt a Jobbik vagy az LMP segítsége nélkül nem érhetik el, egyértelművé vált, hogy a Fidesznek nem is áll szándékában valóban módosítani az alaptörvényt, pusztán kommunikációs trükkről van szó.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője akkor közleményében így reagált: "Így továbbra is terrorizmussal riogathatnak, mert a szakmai javaslatokkal élő, konstruktív Jobbik, amely a józan, felelős álláspontot képviseli a baloldal terrorveszélyt bagatellizáló, felelőtlen hozzáállása és a Fidesz félelmekre alapozott hatalmi túlterjeszkedése között, nem fog asszisztálni Orbán Viktor rendeleti kormányzásához. A túlhatalomra törő Fidesz a nemzeti erőt hamis, „terroristabarátnak” akarja feltüntetni."

Mint ismert, a Jobbik csak saját módosító indítványainak kormányzati elfogadása esetén támogatná az alaptörvény terrorveszéllyel összefüggő módosítását, mivel  nem értenek egyet azzal, hogy a kormány „bemondásra” életbe léptessen egy terrorveszélyhelyzetre vonatkozó jogrendet. A Jobbik ehelyett négyötödös parlamenti felhatalmazáshoz kötné a lépést.