Nem kell a palesztinoknak az alamizsna

 
Izrael "büntetésből" fagyasztotta be a palesztinokat megillető adóbevételt, mert a Palesztin Hatóság bejelentette, hogy április 1-jei hatállyal csatlakozik a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC). Nemzetközi nyomásra azonban - írta a Reuters hírügynökség - Izrael március végén bejelentette, hogy átutalja az elmaradt adóbevételt, de levonja belőle azt az összeget, amellyel - szerintük -  a palesztinok tartoznak a megszállók által nagy kegyesen biztosított közműszolgáltatásokért, így az átutalt összeg végül 400 millió dollár volt. Az izraeli katonaállam miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy egyebek között "humanitárius okból" (apartheid állam és a humánum - a szerk) és az izraeli hosszabb távú érdekeket figyelembe véve döntöttek az átutalás mellett.
    
Abbász szerint a levonás a teljes összeg egyharmada, ezért úgy döntött, hogy a megkapott részösszeget visszaküldik. "Vagy odaadják a teljes összeget, vagy döntőbírósághoz, illetve az ICC-hez fordulunk. Kevesebbet nem fogadunk el. Ez egy újabb panasz lesz, amellyel a bírósághoz fordulunk: az első a tavalyi gázai háború, a második az izraeli telepek folytatódó építése a megszállt területeken, és most az elmaradt adóbevétel" - jelentette ki egy vasárnap esti beszédében. 
    
Az izraeli állami áramszolgáltató vállalat februárban figyelmeztetésképpen rövid időre felfüggesztette az ellátást a megszállt Ciszjordánia egyes városaiban, mert állítása szerint a palesztin kormány 492 millió dollárral tartozik neki (az elrabolt föld és víz értékét is kiszámolhatná valaki - a szerk.)  
    
Amikor több mint 20 évvel ezelőtt megalakították a Palesztin Hatóságot, Izrael "vállalta" (kénytelen is volt, mert ha nem utalja át, azzal gyakorlatilag lopna, persze ez utóbbiban sem lenne semmi meglepő - a szerk.), hogy a nevében beszedi a palesztinokat illető adóbevételeket és az azon árukért járó vámokat, amelyeknek kötelezően Izraelen keresztül kell eljutniuk a palesztinokhoz. Ezeknek az együttes összege ma mintegy 120 millió dollár havonta.