Nem kérünk a nagykoalíciós palaforradalomból

A Fidesz a társadalmat és az ivóvízbázisunkért aggodó természetvédelmi szervezeteket megkerülve próbálja levezényelni a palaforradalmat.

Mint írtuk, a sokoldalú Németh Szilárd, fideszes rezsibiztos április 7-én nyújtott be önálló képviselői indítványként egy nyolc pontból álló energetikai salátatörvényt, amelynek az egyik eleme 2 százalékos bányajáradékot javasol a jelenlegi 12 százalékos helyett a nem hagyományos kitermelési technológiák esetében is, hasonlóan a bonyolult technológiát alkalmazó föld alatti szénelgázosítással történő kitermeléshez. Ezt azzal indokolja, hogy a nem hagyományos kitermelésnek magas a beruházási és költségigénye, valamint a nem hagyományos szénhidrogén-vagyon kitermelése jelentős mértékben enyhítené az ország importenergia függőségét.

A civilek nem támogatják

A Fidesz-kormány palaforradalmával kapcsolatban Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) klíma-energia programvezetője egy korábbi interjúban az Alfahír-nek elárulta: a kitermelés rendkívül befektetés-igényes, ráfizetéses és állandóan új kutak fúrására van szükség a gyors kimerülés miatt.
 
Ugyanakkor az amerikai lakosság számára nem tette érezhetően olcsóbbá a gázt, így kijelenthető, a palagáz alkalmatlan az átmeneti energiaforrás szerepére és csak kevés és ideiglenes munkahellyel jár.
 
A palagáz-kitermelés, ellátás és égetés üvegházgáz-kibocsátása nagyobb, mint a hagyományos fosszilis energiahordozók esetében. Ezen túlmenően jelentős környezeti kockázatot jelent a repesztés miatt a felszíni és felszín alatti vizek szennyeződése, a vízellátás zavarai, talaj-, levegő- és zajszennyezés, szeizmikus mozgások, illetve egyéb infrastrukturális problémák a nehézipari tevékenységből adódóan - emelte ki a szakember.
 
Nyilvánvaló módon, hiába is figyelmeztet hazánkban egy természetvédő civilszervezet, az elhangzó kritikus véleményeket a Fidesz a maga hatalmi gőgjében egyszerűen lesöpri az asztalról.

A XX. század pártjainak bejön a repesztés

Az mindenesetre világosan kiderült, hogy jelenleg sokkal fontosabb szempont a bányászati koncessziós jog értékesítése, mint a magyar vízbázis védelme.
 
Ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy ebben is tökéletesen megegyeznek a XX. század pártjai, ugyanis az első fúrási engedélyt még a szocialisták adták ki (2005 -  Falcon Oil & Gas Ltd.), míg egy évtizeddel ezután most Orbánék próbálkoznak ugyanezzel.

Bizottsági munka

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága fideszes többsége hétfőn megakadályozta azt, hogy a grémium lefolytassa a Németh Szilárd-féle energetikai tárgyú törvényeket módosító törvényjavaslat részletes vitáját. Ezzel a kormánypárti politikusok elérték, hogy a nemkonvencionális bányászati termelést csak a parlament gazdasági bizottsága értékelje, ahol nyilvánvaló módon egész más szemszögből vizsgálnák meg a beadványt.
 
A helyzet hasonlít a mai nap elbukott földtörvény vitájára.
 
A Fenntartható fejlődés bizottságban ülő (fideszes) képviselők (is) felismerték, hogy természetvédelmi szempontból iszonyú kockázatok rejt a nemzeti parkok földjeinek elmutyizása, azonban a Mezőgazdasági bizottság már nem tudott ellenállni az Európai Uniós támogatási pénzekre ácsingózó haveri kör követelésének, és átengedte a törvényjavaslatot.

A legolcsóbb energia, a fel nem használt energia

Az ügyben megkerestük Kepli Lajost, a Jobbik természeti erőforrásokért felelős szakpolitikusát, aki kijelentette, a nemzeti párt nem támogat olyan elképzelést, amely veszélyezteti a magyar emberek egészségét, ebben az esetben hazánk ivóvíz-készletét.
 
Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kiemelt fontosságú hazánk energiafüggőségének csökkentése, azonban az Orbán-kormány palagáz-forradalma ezt a célt nem szolgálja.
 
Mint elmondta, a Jobbik az energia minél hatékonyabb felhasználása mellett tör lándzsát, véleménye szerint ösztönözni kell a lakosságot és más végfelhasználókat, hogy energiahatékonysági beruházásokat hajtsanak végre.