Nem készül fizetési ígérvények kibocsátására Athén

A görög pénzügyminisztérium cáfolta, hogy fizetési ígérvények kibocsátására készül, hogy ki tudja fizetni a béreket és nyugdíjakat.

Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Katimerini című liberális görög napilap azt írta: a költségvetési hivatal készpénzt helyettesítő fizetési ígérvények, úgynevezett IOU-k kibocsátását készíti elő, hogy ki tudják fizetni a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat július végén, ha nem sikerül megállapodásra jutni a nemzetközi hitelezőkkel.
 
„A cikk minden alapot nélkülöz. Az ilyen beszámolók az ország ellen irányulnak és veszélyesek egy olyan pillanatban, amikor sorsfordító ponthoz érkeztek a tárgyalások a hitelező partnerekkel” – hangsúlyozta a pénzügyminisztérium szerdán kiadott közleményében.

„Tartozom neked”

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőstábja már június közepén azt jósolta, hogy ha Görögország és nemzetközi hitelezői nem tudnak megállapodásra jutni, és az euróövezeti jegybank (EKB) beszünteti a görög bankok likviditási támogatását, az athéni kormány fizetési ígérvények kibocsátására kényszerülhet a hazai fizetési kötelezettségek teljesítésére.
 
Ezek az eszközök párhuzamos valutaként funkcionálhatnak az euró mellett, de végül szükségessé válhat a görög jegybank részéről egy teljesen új valuta forgalomba bocsátása a likviditás fenntartása és a bankok tőkepótlása végett. Athén ezen a ponton várhatóan a fizetési ígérvényeket váltja majd át az új drachmára – jósolták a Barclays közgazdászai.
 
Az angolul „I owe you”, azaz „tartozom neked” viszonyt kifejező értékpapíron – közismert rövidítésén IOU – az adós lefekteti, hogy mennyivel tartozik valakinek, és ígéretet tesz a kifizetésre. Mivel ez egy harmadik félnek is eladható papír, afféle adóslevél, váltó, különleges esetben egyfajta párhuzamos fizetőeszközként is felléphet.
 
Jánisz Varufakisz, aki hétfőn mondott le a pénzügyminiszteri tisztségről, már áprilisban felvetette, hogy IOU-kat bocsátanának ki a hazai fizetési kötelezettségek teljesítésére, míg a külföldi hitelezők iránti kötelezettségeit továbbra is euróban teljesítené a görög kormány. A párhuzamos pénzügyi rendszer bevezetésétől Varufakisz azt várta, hogy Görögország elkerüli az államcsődöt, majd ha beindul a gazdasági növekedés, fokozatosan kivezetnék a fizetési ígérvényeket. Elemzők szerint azonban ez gazdaságilag lehetetlen, az IOU egyfelől rosszabb pénzként kiszorítaná a forgalomból az eurót, másfelől pedig elértéktelenedne és inflációt keltene.