Nem koncepciós ügy volt Kiss Lászlóék pere

"Nehéz volt túltenni magam a történteken fizikailag és lelkileg is" – fogalmazott az RTL Klub kamerái előtt a háromdiplomás Takáts Zsuzsanna, akinek beszámolójával portálunk is részletesen foglalkozott.

Kiss László néhány hete azt mondta, már kikérte a per aktáit és jogi úton szeretné bizonyítani, hogy 1962-ben koncepciós eljárás keretében született meg a jogerős ítélet.

"Nem lesz könnyű dolga" – mondta erre reagálva a Népszabadságnak az úszókat egykor kihallgató rendőrtiszt. A később újságírói pályára lépő Martinkó Károly úgy fogalmazott:

"A védelem azt állította, hogy a rendőrségen befolyásolták a tanúkat, köztük azt a karbantartó kőművest is, akinek vallomása perdöntő lehetett volna Kiss egyik tettestársa, Lantos László szerepének tisztázásában."

Martinkó azt állítja, semmiféle pressziót nem gyakoroltak, sőt, kollégái figyelmét külön felhívta arra, hogy válogatott sportolókról van szó, ezért lelkiismeretesen kell kihallgatni őket. Lantos a bíróságon elmondta, érzése szerint megfélemlítették a kőművest, hogy ellene valljon. A karbantartó a sírás küszöbén így válaszolt:

"Eddig sajnáltalak, Lantos, de aki ilyen valótlanságot tud mondani rólam, azt nem sajnálom."

Lantos erre úgy felel, hogy nincs rászorulva a tanú sajnálatára.

Lantos László, aki az erőszak után hosszú időn át sikeres sportújságíró volt, azt nyilatkozta, örülne, ha a hölgy elmondaná a teljes igazságot, mert szerinte

"így végre kiderülne, hogy bennünket, hármunkat ártatlanul ítéltek el. Kiss Lacit egy becsületes, sikeres élet után két nap alatt keresztre feszítették, mint Jézus Krisztust".

Az úszók "mártíromsághoz" azért érdekes adalék, hogy az erőszaktevőket gusztustalan módon védelmébe vevő Aczél Endre a 444.hu szerint, valószínűleg az áldozathibáztató írásai miatt érkező negatív reakciók miatt, törölte magát a Facebook-ról.