Nem másnak való vár

Hanyatt vágódni biztosan nem fog, ha megtudja, ki száll be a budai vár felújításának zsíros kis üzletébe.

Közbeszerzéseken taroló cég nyerte el a  Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. által a királyi lovarda, a főőrségi épület és a Stöckl-lépcső újjáépítésére kiírt pályázatokat. A West Bau Hungaria Kft. a Laki Épületszobrász Zrt.-vel közösen, 3,47 milliárd forintért az előbbit, utóbbi kettőt pedig 3,449 milliárd forintból végezheti el, vagyis csaknem 7 milliárd forint értékben nyert el munkát a két vállalkozás.

A két cég az épületek és a lépcső teljes rekonstrukcióját és megelőző talajszilárdítási és közműkiváltási munkákat végezheti el: a világháborúban megsérült, de később mégis elbontott lovarda és főőrségi épület főbb szerkezeti elemei nem változnak, ugyanakkor a változó előírásoknak meg kell felelnie, így például a jóval szigorúbb tűz- és földrengés-biztonságra is figyelniük kell, az akadálymentesítésről nem is beszélve. Az újjáépítésről itt olvashat bővebben.

A Közbeszerzési Hatóság oldalán megjelent adatok szerint a teljes egészében költségvetésből finanszírozott munkára a lovarda esetén négyen pályáztak, ugyanakkor csak a két nyertes nevét hozták nyilvánosságra. Az eredetileg becsült 3,5 milliárdos összeg helyett a két cég 3,47 milliárdért vállalta a rekonstrukciót. A munka várhatóan egy évig tart majd. A főőrségi épületre és Stöckl-lépcsőre ugyanakkor csak a West Bau és a Laki Épületszobrász pályázott, majd ugyebár nyert.

Egy szuvas foggal kevesebb

A palota rekonstrukciója mellett a vár túloldalán található, a látképet és a vár építészeti környezetét évtizedek óta szennyező Országos Villamos Teherelosztó üveg-beton épületét viszont lebontják, erről itt, és az azt követő liberális hisztiről pedig itt írtunk.

Jól fekvő cég

A West Hungária természetesen nem most lépett be a hazai közbeszerzések elitklubjába.

Az 1997-ben alapított győri vállalat (amelyet helyben, mint a Fidesz "házi építővállalataként" emlegetnek számos, jelentős állami projektben vett már részt: ők újították fel a Várkert Bazárt, részt vettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rekonstrukciójában, de az is közismert, hogy részt vettek a budapesti Bálna kivitelezésében, ahogyan az is, hogy a főváros pert nyert a West Bau-val szemben a botrányossá felújítás kapcsán. Győrben ők újíthatták fel a Dunakapu teret, ahol mélygarázst is építettek, annak ellenére, hogy a földből páratlan régészeti kincsek kerültek elő, nem beszélve a győri vár előkerült és megsemmisített részeiről. Ők újították fel a szombathelyi Markusovszky és a soproni Erzsébet Oktató Kórházat, idén áprilisban a ZÁÉV-val közösen megnyerték a fertődi Esterházy-kastély egymilliárd forint értékű felújításában, sőt, néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy mintegy 100 millió forint értékben ők alakíthatják át a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Bocskai úti épületét is. Szintén a ZÁEV-al közösen beszálltak a stadionrekonstrukciós programba is: ők építik az MTK stadionját. Természetesen nem csak állami beruházásokon indulnak, számos bevásárló- és logisztikai központot, irodaházat vagy lakóparkot is építettek.

A Paár Attila érdekeltségébe tartozó WHB Befektetési Kft. (amelynek tulajdonosa a West Hungária Bau Építőipari és Szolgáltató Kft.) még tavaly májusban vette meg Orbán Viktor veje, Tiborcz István cégét, a Green Investments & Solutions Kft.-t.

A többnyire konzorciumi tagként induló West Bau a szintén több céggel együtt pályázó, és így taroló Mészáros Lőrinc érdekeltségekkel is dolgozott már együtt: így például a Nemzeti Lovardát (1,8 helyett 2,5 milliárdért) a felcsúti polgármester, valamint annak felesége és lánya tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel együtt újíthatják fel.