Nem nyomoznak a bőnyi gyilkosság rendőri felelősei után

Felrúghatták a szakmai szabályokat, de az ügyészség szerint ezek a mulasztások még sincsenek összefüggésben a tragédiával.

Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője október végén, bőnyi otthonában, egy nála tartott házkutatás során gépkarabéllyal adott le több lövést és a gyanú szerint megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozóját. A 76 éves férfit végül a TEK egységei fogták el, jelenleg előzetes letartóztatásba van, hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt folyik ellene eljárás.

Nem hibáztak a parancsnokok

Egyetlen parancsnok sem követett el bűncselekményt azzal, hogy a rendőrgyilkossággal gyanúsított Magyar Nemzeti Arcvonal vezetőjéhez, Győrkös Istvánhoz kivonuló nyomozók mellé nem kérték a Terrorelhárító Központ segítségét – ezt állapította meg az ügyben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vizsgálódó Központi Nyomozó Főügyészség.

A KNYF szerint ha a közvetlen veszély nem a foglalkozási szabályok megszegése miatt és annak következményeként jön létre, hanem bármely más okból, akkor, a kérdéses bűncselekmény nem valósul meg. Szerintük önmagában a szakszerűtlenség, a szakmai szabályok felrúgása még nem valósítja meg a feljelentésben szereplő bűncselekményt. A főügyészség ezek után megemlíti, hogy „egy házkutatás végrehajtása mindig együtt jár egy absztrakt, általános veszélyhelyzettel”, azonban konkrét veszély, ebben az esetben Pálvölgyi Péter halála Győrkösnek, az ő magatartásának köszönhető, így a rendőrgyilkosság nincs összefüggésben az esetleges szakmai szabályszegéssel.

Valaki pedig hibázott

A KNYF döntése már csak azért is érdekes, mert a BM belső szabályzata pontosan meghatározza, hogy fegyveres személyt csak az erre kiképzett és speciálisan felszerelt TEK egységek foghatnak el. A hvg.hu megszerezte a házkutatásról szóló határozatot, ebben szerepel, hogy Győrkös Istvánnál automata fegyver lehet. Tehát nem az NNI nyomozóinak kellett volna kiszállni a helyszínre, hanem a TEK-nek, csakhogy a terrorlehárítóknak senki sem szólt. Pedig a megfelelő személyi állomány és technika rendelkezésre állt. Mindezt bizonyítja, hogy a tragédia megtörténte után mintegy fél órával már a helyszínen voltak igen jelentős erővel. Az sem lehet magyarázat, hogy az idő sürgetett, és nem volt lehetőség a TEK-et értesíteni, hiszen nem kellett Győrkös szökésétől tartani, ismert volt tartózkodási helye is. Abban az esetben, ha a TEK szállt volna ki elsőként a helyszínre, szinte biztosra vehető, hogy nem történik tragédia.