"Nemet a puccsra, nemet a fasizmusra!"

Tízezrek tüntettek az elnök mellett Brazíliában. A brazilok 66 százaléka azonban azt szeretné, ha távozna a baloldali kormányfő.

A tiltakozást szervező szakszervezetek a néhány nappal ezelőtti ellenzéki tömegtüntetésekre válaszul döntöttek a demonstráció mellett. "Meg akarjuk védeni a demokráciát. Nemet a puccsra, nemet a fasizmusra!" - mondta az egyik résztvevő.

A legnagyobb megmozdulások Rio de Janeiróban, Sao Paulóban és Brazíliavárosban voltak. A szervezők szerint országszerte 140 ezren vettek részt a tüntetéseken, a hatóságokat azonban "mindössze" 31 ezerre tették a demonstrálók számát.

A rendőrség becslése szerint vasárnap összesen mintegy 250 ezren vonultak utcára Brazíliában az államfő lemondását követelve. A tüntetők az elmúlt hónapok korrupciós botrányai és az egyre magasabb megélhetési költségek miatt akarják Roussef és pártja, a 2003 óta kormányzó Munkáspárt távozását a hatalomból.

Nem ez volt az első tömeges tiltakozás Dilma Roussef ellen, az eddigi legnagyobb tüntetés márciusban zajlott 1,7 millió résztvevővel.

Közvélemény-kutatások szerint a brazilok 66 százaléka az elnök leváltása mellett foglal állást, annak ellenére, hogy a politikusnőt csak egy éve választották újra az ország élére. Roussef mostanra az ország legnépszerűtlenebb elnöke lett a katonai diktatúra 1985-ös bukása óta, a lakosság mindössze nyolc százaléka támogatja kifejezetten az elnököt.

A korrupciós botrányok középpontjában a Petrobras állami olajcég és több tucat politikus áll, legnagyobbrészt a Munkáspárt politikusai. Roussef ellen nem vizsgálódik az ügyészség, noha a feltételezett korrupciós ügyek időszakában hosszabb időn át a Petrobras felügyelőtanácsának tagja volt. Ő maga tagadja, hogy bármilyen törvénytelenségért felelősség terhelné, és kijelentette, hogy nem áll szándékában lemondani.

Csütörtökön a legfőbb ügyészség a Petrobras korrupciós botrányával kapcsolatban vádat emelt Eduardo Cunha, a törvényhozás alsóházának elnöke, valamint Fernando Collor de Mello volt államfő ellen is.

Cunhát, aki állítólag ötmillió dollár kenőpénzt fogadott el 2006 és 2012 között, korrupcióval és pénzmosással gyanúsítják. Az exelnök ellen felhozott vádakról nem közöltek részleteket. Mindkét politikus azt állította, hogy nem tett semmi rosszat.

Hírügynökségi jelentések szerint az ügynek összesen már több mint száz gyanúsítottja van, köztük több tucat politikus, akiknek már a mentelmi jogát is felfüggesztették. A korrupcióban érintett összeg dollármilliárdos nagyságrendű lehet.