Csak azért is Németh Szilárd: „És megépítem ezt a csarnokot, ha tetszik, ha nem"

Lassan Németh Szilárd is eljut túlhatalmának határához.

A testület szerdán hallgatta meg Németh Szilárdot arról a 2 milliárd forint állami támogatásból megépítendő birkózócsarnokról, amely az általa alapított Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány tulajdonába fog kerülni.

Bár Németh Szilárd egy részletes prezentációval készült, amelyben a felsorolta a leendő három emeletes, multifunkcionális csarnok legfőbb jellemzőit, azt hogy a különböző szinteken milyen lehetőségei lesznek az ifjú birkózóknak, és hogy ezzel a projekttel Csepel is hozzájut egy ezer főt befogadó közösségi épülethez - mert a külvárosi kerületekhez hasonlóan a 76 ezres Csepel sem rendelkezik közösségi térrel -, de ahogy arra a fideszes Simon Róbert is találóan rávilágított, csak éppen más hangsúllyal, azért támadható ez az építkezés, mert a projektfelelős Alapítvány alapítója a kormánypárt egyik legkonfrontatívabb alakja, és éppenséggel pont a lakcímére van az bejelentve.

Hogy Németh Szilárd, akit máskor a Fidesz civilszervezetek, migránsok vagy épp ellenzéki pártok elleni tompa fegyverként szokott felhasználni, erős szerepzavarral küszködött, az már a felszólalása legelején érezhető volt. Egyből leszögezte, brutális politikai támadás érte őt, ami nem volt méltányos a birkózószövetségre nézve. Hiszen amellett, hogy ő a kormánypárt alelnöke, rezsibiztos, de még a szakszövetség elnöke is - mint ahogy több mint tíz sportszövetséget vezet gyakorló fideszes politikus.

De ez szerinte szerint nem lehet gond, hiszen példaként az ő szeme előtt a felcsúti Puskás Akadémia áll - vallotta be, amivel nem kis derültséget okozott; Orbán Viktor faluja, az oda áramló milliárdnyi közpénz (TAO), az összevásárolt, akadémisták nélkül felálló futballcsapat az egyik legfontosabb szimbóluma a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

Németh Szilárd azt is többször hangsúlyozta, hogy neki ezután nem lesz köze az alapítványhoz, és az államtól kapott 2 milliárd forintnyi közpénzhez (plusz a később lehívott összegekhez), sőt az alapítvány székhelyét később áthelyezik a sportcsarnok címére, és a kuratórium létszámát is 3 főre emelik - mindezekre pedig az ő személye a garancia. De a létesítményt akkor is felépíti: "hiszen ezt várják el tőlem, és meg is fogom csinálni" - jelentette ki a rezsibiztos.

A felszólaló ellenzéki politikusok visszautasították azt a vádat, hogy bárki is rosszat akarna a birkózópalántáknak, vagy épp Csepelnek. Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a politikát a Fidesz keverte bele a hazai sportéletbe.

Dúró Dóra szerint sincs vita abban, hogy szükség volna a fejlesztésre, de azt ő is visszautasította, hogy az ellenzéki képviselők politizáltak volna át a csarnok ügyét. Arra, hogy a Fidesz mennyire ráült a magyar sportéletre példaként Czerván György államtitkár esetét hozta fel, aki mint szakszövetségi elnök megfenyegette, majd később kirúgta a fogathajtók szövetségi kapitányát, miután Bozsik József kritikus hangú interjút adott az N1TV-nek.

A bizottság elnöke kitért arra is, hogy egy jogállamban nem elég egy fideszes politikus személyes garanciája, ide intézményi keretek szükségesek. Az pedig egy kijavítandó rendszerhiba, amennyiben egy magánalapítvány gyorsabban fel tudja húzni azt a csarnokot, mint az állam erre létrehozott szerve.

Az LMP-s Ikotity István például arra figyelmeztetett, hogy olyan ez az egész, mintha a kormánypárt örökre berendezkedett volna, de arra például nincs válasz, hogy ki kezeli a közvagyont, ha egyszer egy sportszakember kerül a szövetség élére.

Miközben Németh Szilárd láthatóan egyre feszültebbé vált, fideszes képviselőtársai igyekeztek a segítségére sietni, de inkább csak rontottak a helyzetén. Dunai Mónika eljutott odáig, hogy "egy politikus nem politizál mindig", például, amikor otthon van, vagy sorban áll egy boltban, ebből levezette, hogy "Németh Szilárd sem politizál, amikor a szövetséget vezeti". Majd ellőtte a szokásosat: az ellenzéki politikusok a birkózógyerekeket támadják, amikor kritizálják, amiért egy kormánypárti politikus magánalapítványa dönthet egy állami vagyontárgyról. Simon Róbert sem volt képes kihúzni párttársát a csávából, mikor megállapította, ha nem Németh Szilárd lenne az alapító, senki nem támadná a projektet.

Igen, ha nem mindig okvetlenül egy vezető fideszes politikus diszponálna milliárdos értékű sportberuházások felett, nem lenne gond - főleg úgy, hogy megvan a megfelelő állami szervezet erre, a Nemzeti Sportközpontok.

Németh Szilárd üzeni a jobbikosoknak, hogy "van mi miatt izgulniuk..."

Sajátos hangulatú sajtótájékoztatót tartott Németh Szilárd. A nem egészen két perces mérkőzés vége felé már azon izgulhattunk, hogy vajon hogyan fog kikecmeregni leintés nélkül a parterhelyzetbe kényszerült képviselő, végül jól ismert módon, amolyan fideszesen oldotta meg a dolgot.

A végszó - a bizottsági szabályok szerint - Németh Szilárdé volt, aki láthatóan továbbra sem tudott kilépni az állampártban betöltött szerepéből: "bárki jön velem szembe, el fogom neki magyarázni, mi a pálya. És megépítem ezt a csarnokot, ha tetszik, ha nem".

Kiskirály

Utóbbi kijelentéséről megkérdeztük a testületi ülést követően Dúró Dórát is:

 

"ez egy komolytalan vállalás, hiszen ez nemcsak rajta múlik. Egy kiskirálynak képzeli magát, aki saját egyéni döntése szerint a magánalapítványán keresztül közpénzből építené meg a csarnokot".

 

A bizottság jobbikos elnöke hozzátette azt is, Németh Szilárd saját magának is többször ellentmondott, és nyilvánvalóvá tette, nem tudja, mit jelent az: jogállam.

 

"Politikusként azt kérte, hogy ne politizáljunk, miközben több mint tíz sportági szakszövetséget fideszes politikus vezet. Ez a Jobbik szerint önmagában burkolt korrupció, mi megtiltanánk a képviselőknek ilyen tisztségek betöltését"

 

- fogalmazott a legerősebb ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Ha van a személyeskedésektől sem mentes vitának tanulsága, az tényleg az, hogy a Fidesz lassan elér az uralkodásának határához, a kereteket nem tudja tovább feszíteni, azt már egyszerűen nem engedi az emberi természet – és az ellenállásra válaszként marad a sértett fenyegetőzés.