Németh Szilárd kirobbantotta a magyar palagáz-forradalmat

Néha rezsit csökkent, máskor internetadót vezet be, jelenleg birkózó szövetséget vezet, és most levezényelni a magyar palagáz-forradalmat. 

A javaslat értelmében a Magyar Földgázkereskedő Zrt. köteles felajánlani szabad forrásait a 2015. július 1-től 2018. szeptember 30-ig terjedő időszakra az egyetemes szolgáltatók részére, miután az egyetemes földgázszolgáltatók korábbi felajánlási rendszeren alapuló, forrásellátást biztosító szerződései 2015. június 30-án lejárnak.
 
A javaslat kitér a fogyasztói elégedettség-felmérésekre vonatkozó előírásokra a távhőszolgáltatásról valamint a villamos energiáról szóló törvény módosítása kapcsán, utóbbinál egyebek mellett kisebb fogyasztóvédelmi tárgyú módosításokról is szól.
 
A földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvény módosítása azt a célt szolgálja az indítvány szerint, hogy a földgázkereskedő gazdasági ellehetetlenülése esetén a földgáz biztonsági készlet felhasználható legyen a fogyasztók ellátására a végső menedékes kereskedő - Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal általi - kijelöléséig.
 
A behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló törvény és a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosítása a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség nyilvántartására, illetve eljárására vonatkozó szabályok pontosítását, valamint az üzemanyagellenőrző-jelölő rendszerrel kapcsolatban az előírás törlését tartalmazza.
 
A javaslat végül tartalmazza a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló törvény technikai jellegű módosítását is - írta az MTI.

Palaforradalomra várva

Az indítvány legfontosabb része azonban, hogy 2 százalékos bányajáradékot javasol a jelenlegi 12 százalékos helyett a nem hagyományos kitermelési technológiák esetében is, hasonlóan a bonyolult technológiát alkalmazó föld alatti szénelgázosítással történő kitermeléshez. Ezt azzal indokolja, hogy a nem hagyományos kitermelésnek magas a beruházási és költségigénye, valamint a nem hagyományos szénhidrogén-vagyon kitermelése jelentős mértékben enyhítené az ország importenergia függőségét.
 
Ahogy azt korábban jósoltuk, a Fidesz ezzel egy újabb energetikai baklövésre készül, hiszen nyilvánvalóan nem fogja kirángatni hazánkat és Európát a hagyományos és egyre fogyó földgáztól való függőségéből, és ehhez elég a nem hagyományos kitermelés hazájába, az Egyesült Államokba látogatni (persze maradhatunk a kontinensen is, például Lengyelországban az elvégzett ötven fúrásból mindössze egy volt sikeres).
 
A technológia kulcsszava a rétegrepesztés.
 
A művelet során, különböző rákkeltő nehézfémekkel teli vízzel szétrepesztik a több kilométer mélységben lévő kőzetet, hogy az így kialakított csatornákon keresztül kitermelhessék a fosszilis készletet. Egyébként már maga a fúrás iránya is eltér a megszokottól, hiszen a kívánt mélység elérése után vízszintesen halad a kutatás.

Amellett, hogy iszonyúan költséges ez a módszer, roppantul veszélyes is.

Ugyancsak nem elhanyagolható az a tény, hogy a palagáz kitermelésével a földcsuszamlások száma is megnövekedett a kutak környékén.
 
Ám, ha a környezetvédelmi szempontokat félre is toljuk (mondjuk hazánkban ez egy bevett szokás), financiális oldalról vizsgálva sem egyértelmű a beruházás létjogosultsága.
 
Mivel a palagáz csak bizonyos világpiaci ár mellett térül meg jelen pillanatban az Egyesült Államokban sem számít ez éppen jó befektetésnek.

A polihisztor

Az a kérdés is megérne egy misét, hogy miért egy önálló képviselői indítványként nyújtottak be egy ilyen fontos módosítót, amit egyébként egy nyolc javaslatot tartalmazó salátatörvényben rejtettek el. Sőt, ha már itt tartunk, már a módosítót benyújtó személye is kérdésessé teszi a kormányzati szándék sikerét.
 
Ugyanis az a Németh Szilárd dolgozta ki (khmmm...) ezt az egészet, aki egyébként rezsit is csökkentett, internetadót is vetett ki, jelenleg birkózó szövetséget vezet, most pedig - úgy látszik - levezényli a magyar palaforradalmat is.
 
Hogy szorulhat egy emberbe ennyi tehetség, elhivatottság és ügybuzgalom?