Megmutatjuk, melyik budapesti szállóban laktak a párizsi és brüsszeli merénylők

Itt éltek, itt szervezkedtek, innen indultak gyilkolni. A gyilkosok köztünk jártak.

A főváros 14. kerületében, a Fogarasi út mellett található az a szálloda, ahol a merényletek elkövetői még tavaly egy ideig megszálltak. Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a menekültnek álcázott Iszlám Állam-harcosok felelősök a 2015. november 13-i párizsi Bataclan-klubban és környékén történt, több mint 150 halálos áldozattal járó merényletért, valamint e csoporthoz köthető az idén március 22-én Brüsszelben történt támadás is.

A 29 éves, algériai származású Omar Mostefai, a 28 éves, szintén algériai Samy Amimour, valamint a 23 éves, marokkói származású Fouded Mohamed-Aggad egyaránt hamis szíriai útlevéllel érkezett Budapestre, miután átlépték a szerb-magyar határt. Ekkor még nem állt a határzár.

Brutális terrortámadás rázta meg Párizst, Iszlám Állam: ez csak a kezdet

Párizsban péntek este merényletsorozatra került sor. A támadók pokolgépet robbantottak a francia válogatott mérkőzése alatt a stadion mellett, valamint öngyilkos merénylők is felrobbantották magukat. Egy étteremben AK-47-essel nyitottak tüzet, és több tucat emberrel végeztek. Összesen hat helyszínen volt összehangolt támadás.

Németh Szilárd közölte, az információk hitelességét a párizsi, a belga és a magyar titkosszolgálatok garantálják, az összetett nyomozás során lekövették a mobiltelefonos adatokat, pénzfelvételeket, szállásfoglalásokat is.

Németh Szilárd elismerte, hogy tavaly több mint 390 ezer migráns lépte át a magyar határt, ebből pedig a magyar hatóságok csupán 170 ezer emberrel szemben intézkedtek, tehát 220 ezer fő mindenféle azonosítás nélkül érkezett az országba.

Mivel a három terrorista hamis útlevéllel jött, ők még azok közé tartoznak, akikkel egyáltalán kapcsolatba léptek a hatóságok, ugyanakkor az továbbra is kérdéses, hogy a többi 220 ezer fő közül hányan tartoznak valamelyik terrorszervezethez. A fideszes politikus azzal védekezett, hogy Magyarország képtelen volt ekkora nyomásnak eleget tenni, ezért nem tudtak mindenkit részletesen leellenőrizni.

A három terrorista tavaly szeptember 9-től 16-ig lakott a Pillangó utcai épületben, közvetlenül egy forgalmas bevásárlóközpont mellett. A hatóságok szerint itt rejtőzködtek, mialatt kitervelték a francia és belga fővárosban később elkövetett merényleteket.

Elhangzott: miután a három férfi a Keleti pályaudvarnál ezer eurót vett fel egy nemzetközi pénzátutalási rendszeren keresztül, személyesen találkoztak a párizsi és brüsszeli támadások főszervezőjeként számon tartott, és szintén Budapesten, a Rákóczi úton lakó Salah Abdeslammal, majd együtt Ausztria felé elhagyták az országot. Ezután alig két hónap telt el, és soha nem látott vérfürdőt rendeztek több helyszínen, köztük a Bataclanban az Eagles of Death Metal nevű rockzenekar koncertjén.

A szálloda parkolójában egyébként egy bolgár rendszámú, sötétített ablakos autó áll, hosszú ideje mozdulatlanul. Az Alfahír egy, a szálló közvetlen közelében dolgozó személytől úgy tudja, a gépjármű azóta van ott, amióta tavaly megjelentek a környéken a migránsok. Könnyen elképzelhető tehát, hogy a járművet embercsempészetre, vagy más illegális tevékenységre használták, illetve akár az sem kizárható, hogy a később merényleteket elkövető terroristákhoz köthető.

A terroristák Magyarországon történő tevékenységét igazoló magyar-belga-francia dokumentációt csütörtökön a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság is vizsgálni fogja.