Az AfD felhagyna a náci múltért való vezekléssel?

Björn Höcke egy drezdai sörcsarnokban tartott pártrendezvényen beszélt arról, eljött végre az ideje leszámolni a háború utáni politikai konszenzussal, ami "pocsék és nevetséges" színben tüntette föl hazáját, és véget kell vetni a holokauszt miatt szégyenkező megemlékezéseknek.

"Még mindig egy teljesen legyőzött nemzet mentalitása a miénk"

- jelentette ki Höcke, majd hozzátette:

"A német az egyetlen nép a világon, ami a szégyen emlékművét állította föl a fővárosában."

A tartományi elnök szerint elég volt abból, hogy az ország nemzetiszocialista múltját szánalmasnak állítja be az oktatási rendszer. Úgy véli, ha az AfD hatalomra kerül "újra kell írni a történelemkönyveket".

Elítélte a "bűntudati politikát", ami szerinte "lebénítja" Németországot, ezért "180 fokos fordulatra van szükség":

"Eddig nem gyászolhattuk a saját áldozatunkat."

Drezda 1945-ös bombázását "háborús bűnnek" nevezte, ami arra szolgált, hogy a németeket "megfossza kollektív identitásuktól".

A beszéd hatalmas belpolitikai felzúdulást váltott ki: a németországi zsidók tanácsa, illetve Yakov Hadas-Handelsman, Izrael németországi nagykövete is azonnali bocsánatkérésre szólította föl Höckét, de nem maradt el a szociáldemokrata Sigmar Gabriel alkancellár elhatárolódása sem.

A botrányos kijelentések valószínűleg jócskán megnehezítik majd a szélsőjobboldaltól magát elhatárolni szándékozó párt esélyeit az idei parlamenti választásokon.

Érdekes adalék, hogy az AfD-n belül a mérsékeltebb irányt képviselő Frauke Petry társelnök eddig mindig kiállt Höcke mellett, aki eddig sem fukarkodott a megkérdőjelezhető kijelentésekkel.

Sokat akar a szarka? - Saját portáján készül megalázni Merkelt az AfD

Lever-Erik Holm, az Alternatíva Németországnak (AfD) képviselője kemény fába vágta fejszéjét: ő lesz az, aki Mecklenburg-Elő-Pomerániában a radikálisok részéről szembeszáll Angela Merkellel az idei parlamenti választásokon. A rádiós személyiségből lett politikusnak egyszer már sikerült lenyomnia a kereszténydemokratákat a tartományban, biztos benne, hogy másodjára is sikerrel járhat.