Már megint Magyarország miatt siránkozik a német sajtó

Az európai sajtó csütörtökön nagy teret szentelt a magyar kormány által bejelentett népszavazásnak.

Az ARD német közszolgálati televízió tagesschau.de című hírportálja Egy ilyen EU-ra nincs szüksége senkinek címmel közölte Ralph Sina kommentárját, aki kiemelte: Európa "elsáncolja magát szögesdrót és népszavazások mögé", és a "menekültellenes koalíció, mindenekelőtt Magyarország és Ausztria megmutatja, milyen a gátlástalan menekültpolitika". A kommentátor egyebek közt hozzátette, hogy amennyiben "Orbán példája iskolát teremt, az EU menekültpolitikájáról nem brüsszeli csúcstalálkozókon döntenek majd, hanem populista nemzetállami népszavazásokon".

A Spiegel Online liberális német hírportál Orbán fellázítja Magyarországot címmel közölte Keno Verseck írását, aki kiemelte: a miniszterelnök "ügyes manővert" hajt végre, amellyel eltereli a figyelmet a belpolitikai gondokról és jelentős nyomás alá helyezi az EU-t. Hozzátette: a népszavazás valószínűleg sikeres lesz Orbán számára: a felmérések szerint a választók nagy többsége támogatja menekültpolitikáját, és csak a részvételi arány miatt kell.

Az osztrákok visszafogottabbak

A Die Presse című osztrák konzervatív napilap elemzője, Boris Kálnoky úgy véli, "a jogi következményekkel nem bíró, de jelzésértékű népszavazás" sikere esetén Orbán "azt mondhatja Brüsszelben, hogy a kényszerkvóta az EU demokratikus alapértékeibe ütközik, legalábbis Magyarországon, hiszen a választók ott már ellene szavaztak". Kálnoky szerint a magyar kormányfő "ebben az értelemben szólított fel szerdán más országokat is arra, hogy tartsanak népszavazást a kérdésben".