Német választások: hogyan tovább?

A német politikai élet szereplőit a koalíciós tárgyalások előkészületei kötik le.

A Politico összeszedte, hogyan reagáltak a vezető német lapok a vasárnapi választásra. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a veszteségek ellenére ismét győzött a CDU/CSU alkotta Unió. A Die Welt ugyanakkor úgy fogalmazott a címoldalán, hogy sokat vesztett az Unió, az SPD történelmi mélyponton van, miközben az AfD, a harmadik erő. A baloldali Die Tageszeitung címlapján villám csap a német parlamentbe, a képen „az AfD a harmadik legnagyobb frakció” felirat szerepel. A Süddeutsche Zeitung címoldalán az szerepel, hogy Merkelnek csak az úgynevezett Jamaica-koalíció maradt, alatta pedig „Seehofer összeomlást élt át” címmel olvasható egy értékelés a CSU rossz szerepléséről. A nem német címlapok általában azt hangsúlyozzák, hogy Merkel gyenge győzelmét még jobban beárnyékolja a "szélsőjobb" előretörése.

Miért erősödött meg ennyire az AfD? - teszi fel a kérdést Twitter-oldalán Timo Lochocki, az európai populizmus és pártpolitika elemzője, majd azt írja: az emberek többsége két éve a migrációt tartja a legaggasztóbb problémának. "Csak" 26,6 százalékuk szerint Merkel pártja, a CDU a legkompetensebb a migrációs politikában, 19 százalék szerint viszont az AfD.

Jön a Jamaica-koalíció?

Németországban most az a legnagyobb kérdés, hogy milyen formában születhet kormányzóképes koalíció. Miután az SPD az exit poll közzététele után azonnal kizárta egy újabb nagykoalíció lehetőségét a CDU/CSU pártszövetséggel, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek alkotta kormány létrehozására van esély. Vasárnap este a piacpárti FDP és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal.

Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek egyik csúcsjelöltje azt mondta: pártja "nem lesz egyszerű partner" és "nehéz megbeszélésekre" számítanak, de minden párttal hajlandók tárgyalni az AfD kivételével.

Cem Özdemir, a párt kampányának vezetője hétfőn Berlinben azt mondta, habár nem az övék a legerősebb frakció, a tárgyalásokon olyan eredményre kell törekedniük, amelyet nyugodt lelkiismerettel tudnak majd képviselni. Özdemir vasárnap egyébként élesen kirohant az AfD bejutása miatt, és úgy fogalmazott:

„Olyan köztársaságban élünk, amely megváltozott. A nácik visszatértek a parlamentbe.”

Christian Lindner, az FDP vezetője jelezte: pártja nyitott a koalíciós tárgyalásokra az Angela Merkel vezette konzervatívokkal, de úgy vélik, "kurzusváltásra van szükség".

Nem mindenki bízik a koalíciós tárgyalások sikerében. A Deutsche Welle azt írja: Günter Beckstein volt bajor kormányfő szerint a Zöldek és CSU olyanok, mint a tűz és a víz. Az FDP alelnöke, Wolfgang Kubicki pedig abban sem biztos, hogy a CDU/CSU-FDP-Zöldek koalícióról szóló tárgyalások szükségszerűen sikerrel kecsegtetnek.

Horst Seehofer, a CSU vezetője a DPA német hírügynökségnek pontosította a sajtóban korábban megjelent nyilatkozatait, és azt nyilatkozta: nem arra utalt, hogy a CSU-nak meg kellene szakítania az együttműködést a CDU-val, hanem azt mondta: az együttműködés kérdését meg kell tárgyalni a CSU vezetőségében.

A Deutsche Welle azt írja: a CDU és a CSU a tervek szerint kedden egyeztet a jelenlegi közös frakció folytatásáról, amely egyébként 1949 óta létezik. A jelenlegi megegyezés szerint a CDU minden tartományban kampányol, kivéve Bajorországban, a CSU pedig csak ott képviselteti magát. A Bundestag frakciójuk hagyományosan közös.

Angela Merkel vasárnap este az országos köztelevíziókban közvetített fórumon arról beszélt: matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása, vagy a szociáldemokrata SPD-vel 2013-ban kezdett kormányzás folytatása, mivel ahhoz is biztosított lenne a többség az új Bundestagban. Az SPD azonban korábban jelezte, ellenzékben kívánják folytatni. Az SPD feladata most az, hogy ellenzékben "stabilizálja a demokráciát", és "erős bástyát" alkosson a "demokrácia ellenségeivel", az AfD-vel szemben – jelentette ki Martin Schulz, aki továbbra is a párt élén marad.