Nemkívánatos? Novák Katalint még mindig nem vették vissza a Fideszbe

Nemkívánatos? Novák Katalint még mindig nem vették vissza a Fideszbe

Az egykori Fidesz-fülbevalós miniszterből lett kormánypárti köztársasági elnök kegyvesztetté lett a kegyelmi ügy után. Nem csak lemondatták, de a pártba sem lépett vissza.

Négy hónappal lemondása után sem kezdeményezte újbóli tagfelvételét a kormányzópártba Novák Katalin - számolt be a Blikk. A lap szerint úgy tűnik, a pedofil bűnsegéd kegyelmi botránya és Novák Katalin ezt követő lemondása után a Fidesz sem akarja visszafogadni bukott köztársasági elnököt.

Novák korábban a Fidesz központi figurájának számított: pártlistán juttatták be a parlamentbe, 2017-ben a párt alelnöke lett, majd a hangzatos "családokért felelős tárca nélküli miniszteri" címet kapta meg, mielőtt a Fidesz köztársasági elnökké választotta. A fideszes nők közül ő jutott a legmagasabb szintig. A 2023-as listán ő volt Magyarország 10. legbefolyásosabb személye, a Forbes 2021-es összeállítása alapján a nőknél a közéleti kategória első helyén állt.

Miután februárban lemondott az elvileg függetlenséget kívánó államfői posztjáról, akár vissza is léphetett volna a Fideszbe, de ez nem történt meg.

A Blikk megkereste a Fidesz frakció, illetve a párt sajtóosztályát, hogy megtudják, mi a helyzet Novák Katalin párttagságával, de lapzártáig hivatalosan nem kaptak választ a kérdésre. A lap kormányközeli forrásai sem tudtak arról, hogy történt-e bármilyen lépés az ügyben. Arra sem kaptak választ, hogy hol döntik el, visszaléphet-e Novák a Fideszbe.

A lap egy névtelenséget kérő bennfentes informátora így fogalmazott: „Novák Katalin kaliberű politikusból a Fideszben sincs túl sok. Két esztendő múlva választás. Egyáltalán nem mindegy, hogy vállal-e szerepet a kampányban, akár az egyik húzó arc is lehetne”.

Hozzátette:

A kegyelmi botrány erősen kikezdte a személyét, lehet hogy ezt nem vállalná fel a kormánypárt és vélhetően ezért nem hozott még semmilyen döntést a visszatéréséről.

Bizonyára megütközést keltett volna, ha a mostani kampányba bármilyen módon bekapcsolódott volna – véli a lap forrása, aki azt is megerősítette, hogy Novák volt az, aki nem kérte újbóli tagfelvételét, a Fideszben pedig úgy tekintik, hogy Novák Katalin térfelén “pattog a labda”.

Azért Lázár János korábbi szavaiból erősen érződik, hogy nem csak Novák Katalin döntésén múlik, visszaveszi-e a párt: „Nagyon szeretném azt tudni végre, hogy egy kiskorú gyerek sérelmére elkövetett bűncselekményben hogyan lehet kegyelmet adni Magyarországon. Ezt én felháborítónak és megbocsáthatatlannak tartom egy politikai közösségen belül, és az ország szempontjából is¨ – nyilatkozta a fideszes miniszter a 444-nek.

Aki egy kiskorú gyerek rovására, sérelmére elkövetett bűncselekményben kegyelmet ad, az nem való fölénk, és nem való közénk sem.

Vélhető, hogy Orbán Viktor sem várja vissza a pártba a volt köztársasági elnököt. „Novák Katalin jól döntött, amikor lemondott, mert hozott egy rossz döntést, amelyért vállalta a felelősséget” – jelentette ki a miniszterelnök a Blikknek adott interjújában.

Novák lemondása előtt Orbán még kávézott vele egyet utoljára, amiről azt nyilatkozta a Blikknek, hogy nem volt kellemes beszélgetés. „Nem kizárt, hogy már ekkor szóba került, hogy nincs feltétlen egyenes út vissza a Fideszbe” – fogalmazott a miniszterelnök.

(Címlapkép: Novák Katalin, a Fidesz alelnöke pártja választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2018. április 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd)