Novák Katalin: Nem akarok beszélni most a K. Endrének adott kegyelemről

Novák Katalin: Nem akarok beszélni most a K. Endrének adott kegyelemről

Elcsípték az Eb-n pár mondat erejéig a lemondatott volt államfőt, aki februári óta eltűnt a nyilvánosság szeme elől. Novák úgy látja, lemondó nyilatkozatában már mindent elmondott.

„Nem szeretnék én most önnel beszélgetni erről”

- jelentette ki a Telexnek nyilatkozva a fideszes pedofilbotránnyal terhelt kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin, aki a februári leköszönése óta eltűnt a nyilvánosságból. Ismert, K. Endre pedofil bűncselekmények eltussoláshoz asszisztált a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteseként.

Most a 2:0-ra végződő német-magyar Eb-csoportmérkőzés stuttgarti helyszínén csípték el néhány mondat erejéig a korábbi államfőt, aki arra a felvetésre, hogy esetleg később válaszolna-e az ügyben felmerülő kérdésekre, annyit felelt, hogy elképzelhető, de szerinte mindent elmondott, amikor lemondott.

Novák Katalin kerülte az egyenes választ

Az egykori köztársasági elnök ebben, a hatperces lemondó nyilatkozatában mindössze a következőt mondta a bicskei kegyelmi botrányt érintve:

„Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz.”

Ezenfelül Novák bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állt ki mellette.

Bezárult a kör

Azonban állításával ellentétben számos kérdés továbbra is megválaszolatlan maradt. Például az, hogy mivel lett meggyőzve arról, hogy a pedofilsegítő K. Endre méltó a kegyelemre, s milyen szerepet játszott az ügyben az a Balog Zoltán, aki református püspöki székétől máig nem vált meg, és akivel rendkívül sokszor utazott el kettesben elnöki ciklusa alatt és előtt is.

Mindenesetre Orbán Viktor a sajtó színe előtt több alkalommal is azt nyilatkozta, amikor a kegyelmi botrány kapcsán kérdezték, hogy ebben az ügyben forduljanak Novák Katalinhoz. Ám a jelek szerint

a volt államfő asszony finoman szólva sem a legközlékenyebb a kétségkívül kényes kérdéskörben. Gyakorlatilag így bezárult a kör.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnökkel tett látogatásán a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, Budapesten 2024. február 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd)