Rendkívüli bejelentés: Novák Katalin és Varga Judit is lemondott

Rendkívüli bejelentés: Novák Katalin és Varga Judit is lemondott

Több mint egy héttel a pedofilbotrány kirobbanása után a fideszes köztársasági elnök úgy döntött, hogy megteszi az egyetlen elfogadható lépést, és lemondott tisztségéről, amire méltatlanná vált. A szintén felelős Varga Judit bukott igazságügyi miniszter lemondott képviselői mandátumáról.

Rendkívüli bejelentést tett szombaton kora este Novák Katalin. Az egy hete kirobbant visszás kegyelmi ügy következtében hiteltelenné vált köztársasági elnök bejelentette lemondását.

Várható volt, hogy lemond Novák Katalin, de sokáig késlekedett a lépéssel.

Az államfő a lényegében pártállami M1 rendkívüli adásában jelentette be lemondását

Ezt megelőlegezte, amikor Orbán Viktor csütörtök este alkotmánymódosítást kezdeményezett, melynek lényege, hogy a köztársasági elnök se adhasson kegyelmet olyan elítélt bűnelkövetőnek, akik kiskorúak sérelmére követett el bűncselekményeket. Novák ez után még úgy fogalmazott, hogy „örömmel fogja aláírni” az az alaptörvény-módosítást. Nem fogja végül...

Novák Katalin azt mondta, hibázott, és bocsánatot kért azoktól, akik úgy érzik, hogy megbántotta őket.

"A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről"

- fogalmazott.

A bocsánatkérés után a Fidesz bukott köztársasági elnöke csukott szemmel elkezdte a Miatyánkot mormolni.

Novák 2022 óta töltötte be a köztársasági elnöki posztot.

Varga Judit is visszavonul a közélettől

A pedofilbűntárs kegyelmi ügyében még igazságügyi miniszterként szintén felelős Varga Judit is lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról, aki távozik a politikából.

„Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” – jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit pár perccel azután, hogy Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki posztról.

Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom

- mondta Varga Judit.

(Címlapkép: Híradó.hu)