Nemzetbiztonsági kockázat - Át kellene világítani Orbán Viktort?

Nemzetbiztonsági kockázat - Át kellene világítani Orbán Viktort?

"Orbán Viktor 1990 óta országgyűlési képviselő. 32 év alatt egyszer sem fordult elő, hogy nemzetbiztonsági átvilágításon essen át! Lehet, hogy azért nem került rá sor eddig, mert akkor kiderülne, hogy nem is egy, hanem több dologgal zsarolják az oroszok, ami miatt elárulja hazánkat Orbán?"

- veti fel a Jobbik az online térben zajló Valódi Konzultációja kapcsán. 

Akármilyen döbbenetes is, de a magyar jogszabályoknak köszönhetően, Orbán Viktor úgy lehetett már ötödször is magyar miniszterelnök, hogy egyszer sem kellett átesnie nemzetbiztonsági átvilágításon. S a kormányfő furcsa külpolitikai mozgásait látva talán jogosan merül fel azokban, akik nem látnak a színfalak mögé, hogy vajon zsarolják a Moszkvából a magyar kormányt. 

Egyébként Orbán Viktor átvilágításának elrendelésére több kísérlet is történt, ehhez amúgy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvényt kellene módosítani. De talán az is jelzésértékű, hogy Orbán Viktor kerülte azokat a parlamenti, politikai pozíciókat, amelyek esetében kötelező az átvilágítás. 

Ahogy az a korábbi cikkünkből kiderült, ahhoz hogy teljesen tisztán lássunk és megszűnjön a ma nem egyszer nagyon komoly mértékű bizalmatlanság a közhatalmi tisztségeket betöltők vonatkozásában, szükség van arra, hogy a legfontosabb tisztségek birtokosai ne csak életrajzi adatok, formális vagyonnyilatkozatok révén legyenek megismerhetőek, hanem mindenki biztos lehessen abban, hogy átestek egy olyan pártatlan ellenőrzésen, ami a velük kapcsolatos kockázatokat feltárta. Így nem állhat elő olyan helyzet, hogy tevékenységüket külső szereplők, érdekkörök jogellenes céllal befolyásolhatják. Ehhez persze olyan ellenőrző szervezetre, olyan titkosszolgálatra van szükség, amelyek törvényes, pártatlan és hatékony működése kapcsán a legkisebb kétség sem merül fel és aminek hatékony ellenőrzése megoldott.

S hogy zajlana Orbán Viktor átvilágítása?

Erről Demeter Márta nyilatkozott az Alfahírnek:

"A jelenlegi átvilágítási szabályok szerint zajlana a folyamat: ki kellene töltenie a biztonsági kérdőívet, amelyben szerepelnek a saját és házastársa anyagi helyzetére, vállalkozásaikra, adósságukra és vagyonukra vonatkozó adatok. Nyilatkoznia kellene arról, hogy került-e kapcsolatba idegen hírszerző szolgálat képviselőjével, vagy érzékelt-e idegen hírszerző szolgálat részéről érdeklődést a személye iránt, megpróbáltak-e vele kapcsolatot kiépíteni, vagy beszervezni, vagy kompromittálni. És nyilatkoznia kellene olyan kockázati tényezőkről is, amik zsarolásra, kompromittálásra alkalmasak lehetnek.

Így például egy ellenőrzés során nem lehetett volna elkerülni, hogy Orbán Viktor nyilatkozzon arról, milyen kapcsolatban állt az FBI által pénzmosásért, korrupcióért és terrorszervezetek finanszírozásáért körözött Ghaith Pharaonnal,

aki azért kapott beutazási engedélyt Magyarországra, hogy a miniszterelnökkel vacsorázzon, és persze azért a közös üzlet sem maradt el a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető céggel."