Budapesti kínai egyetem – Kik tárgyalják az együttműködést s történt-e nemzetbiztonsági átvilágítás?

Budapesti kínai egyetem – Kik tárgyalják az együttműködést s történt-e nemzetbiztonsági átvilágítás?

A Nemzetbiztonsági Bizottság keddi ülésén többek között az ellenzéki képviselők kezdeményezésére szó volt Magyarország és a Fudan Egyetem között köttetett megállapodásról, illetve arról a kínai egyetemről, amelyet Orbán Viktor és a kínai kommunista párt megegyezése alapján úgy látszik, meg fognak építeni Budapesten, ismertette Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Parlament Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az ülést követően Facebook-oldalán.

A jobbikos képviselő ellenzéki képviselőtársaival együtt számos kérdést feltett a leendő kínai egyetemmel kapcsolatban, azonban azt kell látniuk,

kínos az a hallgatás, illetve tanácstalanság, amelybe burkolóztak a magyar állam azon tisztségviselői, akik ma megtisztelték a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését

– fogalmazott Stummer.

Konkrét kérdésként hangzott el ugyanis:

  • A magyar állam részéről kik pontosan azok a személyek, akik tárgyalják az együttműködést?
  • Történt-e ezen személyek esetében nemzetbiztonsági átvilágítás?
  • Az illetékes szolgálatok mit gondolnak arról, jelent-e bármilyen nemzetbiztonsági kockázatot, miszerint a megállapodást teljes transzparencia mellett lehet tárgyalni, elemezni, hogy eldöntsék a magyar állampolgárok, hogy „ez a rengeteg pénz, amibe a projekt a magyar adófizetők pénzébe kerül, vajon megéri-e akár évtizedes távlatban is"?
  • A másfél évvel ezelőtt, a Corvinus Egyetemen elindult kínai-magyar kettős diplomát adó üzleti képzéssel kapcsolatban az elmúlt idő alatt merült-e fel bármilyen nemzetbiztonsági kockázat?

Mindezekre azonban érdemi válasz nem érkezett.

Nemzetbiztonsági kérdéssé vált az oltásellenesség, a kormány titkolózása okozhatta a bajt

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén téma lesz az oltásellenesség is - erősítette meg az erről szóló sajtóhírt az Alfahírnek a bizottság elnöke. Stummer János közölte, álláspontja szerint bizonyos oltásellenes megnyilatkozások valóban nemzetbiztonsági kockázatnak minősülhetnek, tekintettel arra, hogy az élet védelméhez magasabb rendű jog társul, mint a véleménynyilvánításhoz.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője közölte, elvárják a magyar kormánytól, ha a magyar adófizetők pénzét is érintve támogat egy ilyen egyetemet, biztosítsa a nemzetbiztonsági szervek számára azokat a többletforrásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy érdemben lehessen védekezni, illetve biztosítani Magyarország szuverenitását. Továbbá a NATO és európai uniós kötelezettségeinkből fakadó feladatainkat: ugyanis egy ilyen egyetem létesítése komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet mind Magyarország, mind az Európai Unió és a NATO számára.

Nem fogadunk el olyan kifogásokat, amelyek a bizottsági ülésen elhangzottak. Ezeket úgy lehet összefoglalni: több kérdés maradt megválaszolatlanul, mint amennyit megválaszoltak

– fogalmazott Molnár.

Kitért továbbá arra, miszerint ezen az ülésen szó volt egy másik fontos ügyről is, amely talán – mint fogalmazott – az világsajtót és a világ közéletét leginkább tematizálja: ez a járvánnyal kapcsolatos védekezés.

Arra kértem a magyar nemzetbiztonsági szerveket, hogy a leghatékonyabban lépjenek fel a vírustagadókkal, valamint az oltásellenesekkel szemben, hiszen csak így lehet biztosítani a hatékony védekezést, megvédeni a magyar emberek egészségét.

Molnár elmondta, arra kérnek minden magyar állampolgárt, éljenek az oltás lehetőségével.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, azon szervek, akik azt állítják, nincs nemzetbiztonsági kockázata a kínai egyetem létesítésének, azért mondják ezt, mert nem akarják ezen kockázatot észrevenni.

Az egyetem közpénzt érint, a kormány pedig ahelyett, hogy magyar diákokra és magyar kollégiumokra költené ezt, kínaira fogja. De emellett az is egy súlyos probléma, hogy nem fogjuk tudni ellenőrizni, azok az oktatók, illetve oktatás mellett dolgozók, akik a kínai kommunista párt irányítása alatt végzik munkájukat, mennyire sértik majd a magyar nemzeti érdeket. Mi, ellenzéki képviselők a jövőben is mindent el fogunk követni, hogy erre a veszélyre felhívjuk a figyelmet, a 2022-es kormányváltást követően pedig olyan szövetségi rendszerben lévő titkosszolgálatok lesznek, amelyek felkészülnek az ilyen veszélyekre

– zárta szavait az LMP-s politikus.