Nemzeti együttműködés - nem akármilyen perre készül az NFA

Annak a cégnek a költségeit akarják megfizettetni, amelyet a Kishantos melletti békés és törvényes tiltakozások megelőzésére fogadtak fel. 

Ahogy arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, a nemzetközi hírnevű Kishantosi Mintagazdaságot kormányunk felparcellázta, majd szétosztotta a haverok között. Azt már nehezebb megmondani, hogy miért szúrta a szemét ez a biogazdaság a Fidesz-kabinetnek, az tűnhet a legvalószínűbbnek, hogy
így akartak bosszút állni a magyar közélet maffia-családjait leleplező Ángyán Józsefen.
A földbérleti szerződések nyertesei, az "új bérlők" elsősorban nem a gazdálkodásban érdekeltek, jobban preferálják a támogatási pénzekhez való hozzáférést, így a földek gyakran parlagon hevernek (ez pedig nyilvánvaló módon kihatással van a magyar agrárium termelési eredményeire is).
 
 
Kishantos (és persze Ács Sándorné) azonban nem hagyta magát, és bírósághoz fordult. Nem is rossz eredménnyel; többek között Bitay Márton Örs földügyekért felelős államtitkár is kapott papírt arról, hogy téves információkat osztott meg a közvéleménnyel a mintagazdaság kapcsán.
Most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az „új bérlők” és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) mennyire nem tisztelik a földet. Akik ezt képesek voltak ilyen lelkiismeretlenül és szisztematikusan végigcsinálni, azokról nehéz feltételezni, hogy a föld jó gazdái lesznek
– nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse még egy korábbi helyszíni tiltakozó demonstráció alkalmával, amikor kiderült, hogy a még zajló bírósági eljárások dacára már 100 hektárt semmisítettek meg az „új bérlők” Kishantos 430 hektárnyi bioterménnyel bevetett földjéből.
 
 
A Greenpeace most arra emlékeztetett, hogy 2014 áprilisában a szervezet jogkövetően és békésen demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen. Mint írták,
a folyamatban lévő birtokvédelmi perek dacára az “új bérlők” művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos akkor már aratás előtt lévő, több mint 100 millió forint értékű bionövényeit.
Emlékezetes, hogy annyira ijesztőek lehettek az egykori Kishantos munkatársai, illetve az aktivisták, hogy a demonstráció helyszínét a B5 Global Monitoring Kft. fegyveres embereivel őriztették, akik akkori állításuk szerint Zászlós Tibornak, a kishantosi biogazdasággal szomszédos területeket birtokló Mezőfalvai Zrt. igazgatójának megbízásából érkeztek a demonstrációhoz.
Így tehát, a Földalapkezelő nemhogy megállította volna az öncélú pusztítást, hanem privát, fegyveres őrző-védő szolgálatot bérelt fel, akik a gazdasághoz vezető közutakat is lezárták. Az NFA többek között ennek a biztonsági szolgálatnak a díját, valamint a 14 millió forint késedelmi kamatait, és a teljes perköltséget akarja megfizettetni a két szervezettel
- olvasható a Greenpeace közleményében.
 
A per kezdetének apropóján figyelemfelhívás céljából a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete elé (1027 Budapest, Varsányi Irén u. 40–44.), kedden 8:30-tól 9:30-ig békés, sajtó-nyilvános demonstrációt szervez a Greenpeace, melyre több tucat szervezet jelezte részvételét. 
 
fotók: Greenpeace

Siker!

Érdekességképpen, nemrég beszámoltunk arról, hogy az NFA törvénysértő módon járt el a földárverések kapcsán, hiszen úgy jelölte meg bérlőként a Mező Vidék Bt.-t., hogy annak Kishantos egyik parcellájára vonatkozó bérleti szerződését a bíróság jogerősen megsemmisítette. Nos, legalább sikerült annyit elérni, hogy a céget eltüntessék az árverési hirdetményből.
 
Nem szabad feladni.