Nemzeti Parkok: Alaptörvény-ellenes a miniszter javaslata?

Hétfőn az Országgyűlés bizottságában a képviselők a javaslat Alaptörvény-ellenességéről vitatkoztak.

Kezdjük rögtön a jó hírekkel, a bizottság - ellenszavazat nélkül - minden törvényjavaslattal kapcsolatos módosítót elfogadott. A beterjesztők egyébként Sallai R. Benedek és Ikotity István (LMP), valamint Bencsik János (Fidesz) országgyűlési képviselők voltak. A beszámolóhoz tartozik még, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) delegáltjai a beérkező javaslatokat egyébként nem támogatták.

A vita egyébként nem pusztán konkrét környezetvédelmi szempontok mentén zajlott, az ellenzéki politikusok, illetve a felszólaló szakemberek (dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes és dr. Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) igazgatója mondta el véleményét a grémium előtt) igyekeztek rávilágítani arra, hogy a Fazekas Sándor miniszter által benyújtott törvényjavaslat Alaptörvény-ellenes is.

Az Orbán-kormány által megszövegezett Alaptörvény a preambulumban ugyanis kimondja:

vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.

A törvényalkotó a P. cikkben kifejti:

A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Majd leszögezi, a fentiekre vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.

Szabó Marcel ugyanakkor arra is figyelmeztetett: a nemzeti parkok földterületeinek az NFA vagyonkezelésébe vonása ellentmond az Alkotmánybíróság 1992-es a visszalépés tilalmát megfogalmazó döntésével is.

Az FM szerint a törvény célja, hogy az állami földek hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás keretében, egységes hasznosítási elvek mentén történjen.

Azonban Sallai R. Benedek, a bizottság elnöke értelmezése szerint, ez ellent mond a Nemzeti Hitvallással, ugyanis nyilvánvalóan nem lehet egységes keretek közt kezelni a szántóföldeket és a védett területeket. Ugyanakkor a törvényjavaslat szembemegy a Fidesz-kormány Nemzeti Vidék Stratégiájával is, amelyben a kabinet a nemzeti parkok területének növelését célozta meg.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az földalapkezelő működését szabályozó törvényből hiányoznak a természetvédelmi szempontok, hiszen az NFA-nak nem is feladata azok érvényesítése.

Ahogy lapunknak korábban Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa is kifejtette: az NFA nélkülözi azt a fajta szakértelmet, ami a nemzeti parkok igazgatóságait jellemzi. Erre példa, hogy a földalapkezelő által már haszonbérletbe adott földeken, a helyi adottságokat nem ismerő gazdálkodók beszántották a védett területeket, elpusztítva ezzel a "nemzet közös örökségét".

Halmos Gergő, a bizottság előtt, szintén megerősítette a korábban az alfahir-rel is megosztott kételyeit. Szerinte az egységesítés önmagában nem lehet elégséges indok, míg a törvény szövege nem fogalmaz elég precízen: a működéséhez elengedhetetlenül szükséges esetben igényelhető terület a földalapkezelőtől, de ezt a verziót mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja - tette hozzá.

Szabó Marcel Nóé bárkáinak nevezte a nemzeti parkokat, és arra figyelmeztette a fideszes többséget, hogy a helybeli (jellemzően állattartó) gazdálkodóknak haszonbérletbe adott földek után kapott jövedelmek az igazgatások önfenntartásához elengedhetetlenül fontos források, és kérdéses, hogy a jövőben ezek a bevételek hogyan jutnak majd el a parkokhoz.

A fideszes Bencsik János is szintén a tárca elképzelése ellen érvelt. Szerinte a nemzeti parkok az utóbbi időben már komoly társadalmi szemléletformáló hatással rendelkeztek, a lakosság számára sokkal elérhetőbb közelségbe került hazánk élővilágának sokszínűsége.

Szerinte Fazekas földművelésügyi miniszter javaslata kockáztatja ezt az örökséget, ugyanis a képviselő nem lát semmiféle törvényi garanciát arra, hogy az NFA képes lesz fenntartani a jelenlegi állapotokat.

A kormánypárti politikus véleménye szerint, amíg ezeket a garanciákat nem biztosítja a kormányzat, addig nem szabad kivonni a földeket a nemzeti parkok vagyonkezeléséből.

Kepli Lajos, a bizottság jobbikos tagja lapunknak elmondta, hogy összehívta az Ellenőrző albizottságot, amin Fazekas Sándor tárcavezetőtől vártak volna tájékoztatást a törvényjavaslatról, azonban az FM a kései időpont miatt nem delegált senkit a meghallgatásra...

Mindenesetre a parlamentben, és majd az Alkotmánybíróságon lesz még alkalma a tárcának a javaslat védelmére.